27.06.2019 — 16:05

В Голоскові відкрився ще один центр професійно-технічної освіти, що готуватиме кадри для сільського господарства

26 червня в селі Голосків Летичівського району відбулося відкриття навчально-практичного центру з підготовки фахівців агропромислового виробництва на базі Голосківського відділку ДНЗ «Деражнянський центр професійно-технічної освіти», який стане базою для практичної підготовки учнів та стажування викладачів і майстрів виробничого навчання аграрних ЗП(ПТ)О області.

Участь в урочистій церемонії відкриття закладу взяли т.в.о. голови обласної державної адміністрації Володимир Кальніченко, директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Олег Омелянюк, директор Департаменту освіти і науки Олег Фасоля, представники районної влади.

«На сьогоднішній день проблематикою виробництва, в тому числі і сільськогосподарського, є відсутність кваліфікованих робітничих кадрів. Завдяки ініціативі Департаменту освіти і науки обласної адміністрації, ми даємо нове життя цьому закладу. З обласного бюджету для модернізації центру виділено 8 млн грн. За ці кошти закуплено нову сільськогосподарську техніку, меблі і устаткування, а також встановлено сучасну медіатеку, – зазначив у вітальній промові Володимир Кальніченко. – В подальшому, ми плануємо щоб на базі цього  навчально-практичного центру підготовки фахівців агропромислового виробництва проходили виробничу практику діти, які здобувають освіту в усіх сільськогосподарських професійно-технічних навчальних закладах області».

Очільник області додав, що стратегічним напрямком розвитку та модернізації профтехосвіти в області обрано саме створення центрів ПТО. Такий підхід дозволяє, уникаючи розпорошення коштів, відчутно осучаснити матеріально-технічну базу навчальних закладів системи ПТО та забезпечити якісну підготовку затребуваних в різних сферах економіки робітничих кадрів. Окрім того досягається відчутна економія коштів за рахунок скорочення адміністративного  персоналу, які також спрямовуються на модернізацію навчального процесу.

Центр з підготовки фахівців агропромислового виробництва на базі ДНЗ «Деражнянський центр професійно-технічної освіти» вже шостий такий заклад системи ПТО, створений в області. Із  8,8 млн.грн., що були виділені з обласного бюджету, для закладу придбано трактор ХТЗ-242К.21, культиватор (європак) АКПК-6, культиватор КПСП-8, сівалку зернову Харвест,  комбайн КЗС-812, автобус, грузову автомашину ГАЗ-САЗ-35071.

Окрім новоствореного закладу, в області вже функціонують 5  навчально-практичних центрів за галузевим спрямуванням: центр за професією «Швачка. Кравець, Закрійник» на базі ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти»,  за професією «Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування» на базі ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти», за професією «Електрозварник ручного зварювання. Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних зварювальних машинах. Електрозварник» на базі Нетішинського професійного ліцею, за професією «Електромонтер з освітлення та освітлювальних мереж. Електромонтажник з ремонту та обслуговування електроустаткування. Електромонтажник силових мереж та електроустаткування» на базі Шепетівського професійного ліцею.

На сьогоднішні день ведуться роботи по відкриттю у 2019 році   навчально-практичних центрів, за професією «7423 Верстатник  деревообробних  верстатів»  на базі Державного навчального закладу «Волочиський промислово – аграрний професійний ліцей» та за професією «7231. Слюсар-ремонтник»  на базі Державного навчального закладу «Ярмолинецький агропромисловий центр професійної освіти».

Навчально-практичний центр підготовки фахівців агропромислового виробництва очікує своїх студентів, які стануть причетними до новітньої історії сучасного та модернізованого закладу професійної освіти.