01.07.2019 — 12:02

3 липня – День без поліетилену в Україні

Поліетиленові пакети – такі звичайні для побуту і такі руйнівні для довкілля. Весь світ уже усвідомив, якої шкоди вони завдають навколишньому середовищу. Це один з найпоширеніших видів пластикових відходів, що засмічує довкілля. Викинуті пакети зберігаються досить тривалий час і не піддаються біологічному розкладанню. Таким чином, вони утворюють стійке забруднення. Їх складно збирати – пакети розносяться вітром по вулицях, полях, лісах та водних об’єктах.

Щорічно тисячі тварин і птахів гинуть від поїдання пакетів. Для боротьби із забрудненням навколишнього середовища поліетиленовими пакетами застосовуються різні заходи, і вже близько 40 країн ввели заборону або обмеження на продаж та виробництво пластикових пакетів.

Міністерство екології та природних ресурсів України закликало всіх людей приєднатися до флешмобу #День_без_поліетилену і на один день відмовитися від використання поліетилену. Тому 3 липня 2019 року наша країна приєднається до Міжнародного дня відмови від поліетиленових пакетів (International Plastic Bag-Free Day).

Акція покликана привернути увагу до проблеми надмірного споживання одноразових поліетиленових виробів і забруднення навколишнього середовища їх відходами.

Мета акції – сформувати нову екологічну поведінку, спробувати у повсякденному житті застосувати модель поведінки, притаманну для жителів ЄС, а також сприяти популяризації доступних екологічних рішень на заміну поліетилену серед споживачів торговельних мереж, супермаркетів та магазинів роздрібної торгівлі. Бережіть себе та нашу планету!

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністації