01.07.2019 — 13:17

Українці на Європейських іграх серед кращих

З 21 по 30 червня у Мінську проходили ІІ Європейські ігри. Наша збірна здобула 51 медаль (у т.ч. 16 золотих, 17 срібних і 18 бронзових) і стала 3-ю за кількістю нагород серед 50 країн континенту. Медалі отримали спортсмени із 43 держав, у тому числі золоті дістались атлетам з 34 країн. Порівняно з минулими Іграми, де розігрувалось 243 комплекти нагород, а зараз програма змагань передбачала лише 200, збірна України перевершила попередні показники. Зокрема здобуто 16 золотих нагород, що вдвічі більше, ніж у Баку-2015. Це свідчить про гарні спортивні традиції та про потужний потенціал України як великої спортивної європейської держави. Такі перемоги об’єднують націю.

Яскраво перемагали дзюдоїсти Дарія Білодід і Георгій Зантарая, отримавши одразу і золоті нагороди чемпіонату Європи. Значний внесок до скарбнички збірної зробили самбісти на чолі з чемпіонкою Ігор Анастасією Сапсай. Вже привчили нас до яскравих успіхів боксери. Впевнено подолав всю дистанцію змагань наш суперважковаговик Віктор Вихрист, а фінальний бій Олександра Хижняка став справжньою прикрасою Ігор.  Борцівська школа продовжує прославляти Україну, свідченням чому стали золоті нагороди Юлії Ткач і Жана Беленюка, який вразив не лише рівнем своєї боротьби, а й виконанням гопака.  Разом з досвідченим Олегом Верняєвим, який попри тривале відновлення після травми продемонстрував високу майстерність і волю до перемоги, на найвищу сходинку п’єдесталу зійшла і юна й талановита Анастасія Бачинська.

Справжньою прикрасою стали перемоги наших легкоатлетів у видовищному фіналі командних змагань на очах у переповненого стадіону та в наднапруженій боротьбі з господарями змагань. Феєрично виступили каратисти Аніта Серьогіна і Станіслав Горуна, який здолав у вирішальному поєдинку уславленого суперника з Азербайджану і приніс команді завершальне золото. Незважаючи на вкрай складні умови, екіпаж байдарки-двійки у складі Марії Повх і Людмили Кукліновської був на фініші першим. Вони, як і інші медалісти та усі інші наші спортсмени віддали максимум сил і доклали майстерності, щоб досягти якнайвищого результату.

Свій посильний внесок у підсумковий успіх вітчизняних спортсменів зробили і спортсмени, життєво пов’язані з Хмельниччиною.

Так, у змаганнях зі стрибків у довжину хмельничанка  МСМК  Марина Бех-Романчук в усіх своїх трьох виступах була  серед лідерів. Спочатку  вона здобула бронзову  медаль в особистому заліку (6,58 м), а у фінальному протистоянні  6-ти найкращих легкоатлетичних збірних, які відібрались після попередніх матчів з числа 24, отримала золоту нагороду за командну першість. Першу дуель вона виграла з результатом 6,52 м у спортсменки з Франції, другу з результатом 6,46 м – у італійки. Переможним для неї став і фінал за перше місце! Бех-Романчук змагалася зі своєю основною конкуренткою – білорускою Настасією Мирончик-Івановою і перемогла її з результатом 6,79 м (проти 6,59 м), принісши українській команді максимальну кількість очок – 12.

Легкоатлетична команда-переможниця Європейських ігор визначалася у гонці переслідування – змішаній естафеті 800-600-400-200 метрів за системою Гундерсона. Українці та білоруси стартували одночасно у 8  дисциплінах: біг на 100 м (чоловіки та жінки), стрибки у довжину (жінки) та у висоту (чоловіки), бар’єрному бігу на 110 м (чоловіки) і 100 м (жінки), змішаній естафеті 4х400 м, метанні списа (жінки); та набрали однакову кількість очок – 74.  У заключному виді наша четвірка найшвидше подолала естафетну дистанцію (4хв27, 14сек ) і принесла збірній України “золото”. Білоруси другі (4хв27,81 сек). Трійку призерів замкнула збірна Німеччини (4хв34,77 сек).

Хмельничанка  МСМК Марія Боруца  у боксерському турнірі  серед жінок вагової категорії 75 кг невдало провела чвертьфінальний поєдинок з росіянкою Дарімою Сандаковою, у якому  всі 5 суддів віддали перевагу суперниці. Тож їй не вдалося увійти до четвірки призерок змагань.

Також на Іграх виступили наші земляки, котрі зростали в дитячо-юнацьких спортивних закладах Хмельниччини, а нині виступають за інші області, столицю та країни.  27-річна ЗМС Ганна Соловей, Львівська область, (перший тренер – Вікторія Кондрут, Хмельницький) у жіночій гонці за очками на 25 км у велотреку, де брали участь представниці 17 країн, виявилася найспритнішою і подарувала Україні “золото”. Вигравши два проміжних фініші й заробивши коло переваги, Ганна в підсумку набрала 30 очок і таким чином випередила найближчу переслідувачку Верену Ебергардт з Австрії, яка стала віце-чемпіонкою, набравши 27 очок. Бронзова нагорода дісталася чешці Ярмілі Махачовій.  Змагалася Соловей і в гонках переслідування на 4000 м, в яких індивідуально посіла 12 місце у кваліфікації, а в командній разом з 3-ма співвітчизницями,  теж не спромоглися втрутитися у боротьбу за нагороди. Для Ганни, до речі, це вже другий медальний виступ на Європейських іграх: у Баку-2015, змагаючись на шосе, зупинилася за крок від чемпіонства – здобула “срібло” в індивідуальній гонці на час.

Не змогли гідно протистояти суперникам колишні хмельничани, а нині представники Полтавської області: МСМК Інна Грищун, котра посіла 15 місце у веслуванні в байдарці-одиночці (дистанція 5000 м) та ЗМС Дмитро Янчук у веслуванні в каное-одиночці (дистанція 1000 м), який 6-м фінішував у півфіналі. Схожими були виступи земляків у єдиноборствах. Дзюдоїст МСМК Антон Савицький (вагова категорія 100 кг) програв стартову сутичку в 1/16 фіналу Еммару Гасімову з Азербайджану. Цей вихованець хмельницької ДЮСШ “Динамо” нині представляє Київ. А вихідці з Новоушицького району  показали такі результати. МСМК Алла Белінська вагова категорія 76 кг (наразі Херсонська область), яка змагалася у вільній боротьбі, в 1/8 фіналу впевнено (10:0) здолала Марію Оряшкову з Болгарії, проте в 1/4 фіналу без шансів програла (0:8) естонці Енн Має. Аналогічно склалася ситуація в каратистки МСМК Катерини Кривої, в.к. 50кг, (нині Львівська область), котра не вийшла з групи: виграш у Єлени Мілівойцевич з Сербії, нічия з Беттіною Планк (Австрія) та програш Софії Бадербо з Франції, і зупинилась перед медальною четвіркою.

А ще  нагороду для Азербайджану виборола колишня наша співвітчизниця з Дунаєвеччини  Ірина Кіндзерська. У сутичці дзюдоїсток вагової категорії понад 78 кг за “бронзу” вона виграла в українки Галини Тарасової. Серед учасників Ігор були також понад 10 студентів і випускників Кам’янець-Подільського національного університету, які представляють інші регіони. Серед них  для України чемпіонські звання вибороли: Дар’я Білодід  і Георгій  Зантарая (дзюдо), Олег Миронець (легка атлетика).

Президент НОК України Сергій Бубка висловив глибоку вдячність усім спортсменам збірної, тренерам і фахівцям, лікарям і масажистам, владним структурам і  спортивним організаціям, а також менеджерам спорту, завдяки яким на престижному форумі усієї Європи на честь українських перемог лунав гімн та піднімався прапор нашої країни.

Сергій Бубка також відзначив, що чудовий виступ українців на ІІ  Європейських іграх є гарним фундаментом для підготовки до Ігор ХХХІІ Олімпіади 2020 року в Токіо.  “Найближчий час є відповідальним етапом кваліфікаційного відбору та завоювання ліцензій на Олімпійські ігри наступного року. Тому вкрай важливо забезпечити максимальну підтримку з боку держави, місцевих органів влади, спортивних організацій, об’єднати та консолідувати зусилля всіх фахівців, спортивних структур, спонсорів і партнерів, держави, щоб забезпечити належну якісну підготовку до Ігор-2020 в Токіо”, – підкреслив президент НОК.

За інформацією Хмельницького обласного відділення НОК України