01.07.2019 — 16:09

У Департаменті охорони здоров’я провели навчальний семінар з визначення обсягів потреби у лікарських засобах та публічних закупівель в галузі охорони здоров’я

27 червня у Департаменті охорони здоров’я Хмельницької ОДА провели навчальний семінар на тему «Актуальні питання визначення обсягів потреби в лікарських засобах та публічних закупівель в галузі охорони здоров’я». Організувало захід Міністерство охорони здоров’я України за сприяння міжнародної технічної допомоги «Безпечні та доступні ліки» (SAFEMed). Програму навчального семінару спільно розробили фахівці МОЗ України, ДП «Державний експертний центр МОЗ України» та Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. Організатори мали на меті підвищити рівень знань, кваліфікації та розвинути навички у працівників ЗОЗ щодо порядку визначення обсягів потреби у лікарських засобах та їх закупівлі з метою сприяння забезпеченню 100 % потреби лікарських засобів з Національного переліку основних лікарських засобів, а також зниження потенційної корупційної складової при здійсненні публічних закупівель, підвищити якість процедур закупівель лікарських засобів, що проводять ЗОЗ.

У ході семінару присутні розглянули оновлений порядок визначення обсягів потреби в закупівлі лікарських засобів з Нацпереліку основних лікарських засобів; визначення та формування цін на лікарські засоби при визначенні потреби та складанні тендерної документації; зменшення корупційних ризиків при здійсненні закупівель лікарських засобів і медичних виробів; зменшення ризиків і порядок дій при оскарженні закупівель лікарських засобів і медичних виробів; введення в дію референтного ціноутворення для 24 МНН з Національного переліку основних лікарських засобів (законодавство та зміна ProZorro, уведені в дію з липня 2019 року).

Лекторами семінару були радник в. о. Міністра охорони здоров’я Тетяна Коба, заступник директора Департаменту з оцінки медичних технологій ДП «ДЕЦ МОЗ України» Юлія Малишевська, начальник відділу організаційно-комунікаційного забезпечення ДП «ДЕЦ МОЗ України»Олена Семиренко та експерт з публічних закупівель Денис Левченко.

Хмельниччина стала другою у списку проведення таких заходів. Попередньо фахівці побували у Рівненській області, де провели аналогічний навчальний семінар для працівників ЗОЗ Рівненської та Волинської областей. Далі експерти відвідають Буковину, Прикарпаття, Тернопільщину, Закарпаття, Харківську, Сумську та Київську області.

Інна Левінська,
Хмельницький обласний Центр громадського здоров’я