03.07.2019 — 09:55

МОЗ провело відеоселектор з регіонами щодо покращення допомоги при інсультах

27 червня Міністерство охорони здоров’я України організувало відеоселекторну нараду з представниками структурних підрозділів охорони здоров’я. Передувало цьому засідання робочої групи з питань розробки нормативно-правових актів щодо боротьби з інсультом, що відбулося на початку червня. За його результатом було ухвалене рішення довести напрацьовану інформацію, роз’яснити цілі та механізм збору необхідних даних на місця.

Під час наради генеральний директор Директорату медичних послуг МОЗ України Оксана Сухорукова підкреслила, що інсульт залишається однією з найпоширеніших причин смерті в світі та Україні зокрема. Тому Міністерство спільно з Національною службою здоров’я України та громадськими організаціями, що спеціалізуються на наданні допомоги при інсультах, розробляють кроки з покращення ситуації в Україні. Мова йде не лише про програму «Доступні ліки». Також Оксана Сухорукова анонсувала початок створення сучасних спеціалізованих центрів для лікування інсультів за європейськими стандартами. Передумовою для цього має стати укладання угод між закладами спеціалізованої допомоги та НСЗУ. Вже з наступного року вимоги до лікарень щодо лікування інсультів будуть підвищувати. Якщо медзаклади відповідатимуть підвищеному стандарту лікування інсультів, будуть отримувати за ці послуги фінансування за підвищеним тарифом. А для пацієнтів це означатиме більш якісні медичні послуги, що особливо важливо у критичному стані.

 

Для того, щоб оцінити спроможність мережі з надання допомоги при інсультах, регіони мають надіслати до МОЗ відповідні анкети. Отримані дані стануть основою для розробки Національної стратегії боротьби з інсультами. Крім того, Міністерство планує підвищувати кваліфікацію фахівців, котрі займаються гострими інсультами.

До слова, хронічні неінфекційні захворювання є причиною близько 90 % смертей в Україні. І найпоширеніше з них – інсульт. При цьому, зростає кількість випадків інсульту серед людей працездатного віку, половина з яких так і не повертаються до нормального життя та роботи.

Хмельницький обласний Центр громадського здоров’я