07.07.2019 — 08:00

7 липня – День працівника природно-заповідної справи

В сучасних умовах зростаючого техногенного навантаження розвиток заповідної справи є одним з пріоритетів державної політики України. Збереження природи для майбутніх поколінь здійснюється шляхом заповідання еталонних природних комплексів, які представляють усе багатство флори і фауни того чи іншого регіону.

Враховуючи вагомий внесок працівників природно-заповідної справи у збереження та відновлення біологічного і ландшафтного різноманіття, розвиток територій природно-заповідного фонду, Указом Президента України від 18 серпня 2009 року № 629/2009 установлено професійне свято – День працівника природно-заповідної справи, яке відзначається щороку 7 липня.

Природно-заповідний фонд держави охороняється законодавством України як національне надбання, для якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання.

На сьогоднішній день в структурі природно-заповідного фонду Хмельницької області нараховується 522 об’єкти загальною площею        328,49 тис. га. З них національний природний парк «Подільські Товтри» (один з найбільший у Європі та найбільших в Україні) площею 261,316 тис. га, національний природний парк «Мале Полісся» – 8,7627 тис. га та регіональний ландшафтний парк «Мальованка» загальною площею      16,9153 тис. га.

Загальнодержавний статус надано 42 об’єктам природно-заповідного фонду, місцевого значення – 480 об’єктам.

Природно-заповідний фонд області є унікальним оселищем рідкісних видів, більшість з яких охороняються на міжнародному та європейському рівні і становлять особливу цінність за умов заповідання.

День 7 липня для професійного свята обрано невипадково, адже асоціюється він зі святом Івана Купала, присвяченим загадковим і чудодійним силам природи.

Збереження генофонду живої природи, унікальних природних екосистем, ландшафтів є складовою системи забезпечення конституційного права людини на безпечне довкілля й одним з пріоритетів державної політики України. Ми повинні пам’ятати, що залишаємося у природи в боргу і примножити та залишити їй те, що втрачається, означає зберегти різноманіття довкілля для наших нащадків.

 

 

 

 

 

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації