04.07.2019 — 18:08

Жнивна кампанія у розпалі

Сьогодні директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Омелянюк виїхав на поля СТОВ «Хорост-Поділля», аби ознайомитися з станом проведення жнив на сільгосппідприємстві. Керівник господарства Броніслава Бондар розповіла, що на даний час проводиться збирання озимого ячменю. Вона зазначила, що було вирішено одразу провести пожнивний посів гречки, що при сприянні погодних умов, має дати можливість отримати непоганий врожай.

Як повідомив директор Департаменту, практично всі райони Хмельниччини приступили до збиральних робіт. Так, станом на 4 липня поточного року ранні зернові та зернобобові (переважно озимий ячмінь) обмолочено на площі 7,4 тис. га, намолочено 37,0 тис. тонн зерна при середній урожайності 51 ц/га. Всього до збирання ранніх зернових та зернобобових культур налічується 420 тис. га, що на 40 тис. га більше минулорічних показників.

Крім того, на площі 3,3 тис. га зібрано озимий ріпак. Валовий збір цієї культури становить 9,7 тис. тонн при середній урожайності 30 ц/га. Обмолочено 7,5 тис.га ранніх культур, що становить 2% до загальних площ. Рівень урожайності ранніх культур на 1 центнер перевищує показник минулого року.

Всього в області є в наявності 1640 зернозбиральних комбайнів. Навантаженість на 1 комбайн у цьому році становить 214 га, що на 10 га більше ніж торік. Це зумовлено збільшенням площ збирання ранніх зернових культур та ріпаку. Наявної техніки цілком достатньо для збору урожаю по мірі його достигання у визначені терміни 14-15 діб. Разом з тим, на даний час укладаються угоди на додаткове залучення комбайнів з інших господарств в межах районів та області.

Також Департаментом організована робота обласного та районних штабів по проведенню жнивної кампанії та наданню методично-консультативної допомоги на місцях.

За матеріалами Департаменту агропромислового розвитку ОДА