05.07.2019 — 17:50

Проведено селекторну нараду з питань підготовки до жнив та проведення сівби озимих культур урожаю 2020 року

Сьогодні т.в.о. голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко провів селекторну нараду  з питань  підготовки до жнив та проведення сівби озимих культур урожаю 2020 року.

У селекторі взяли участь голови райдержадміністрацій, заступники голів райдержадміністрації з питань АПК, начальники, спеціалісти  управлінь (відділів) агропромислового розвитку РДА, керівники ХПП, керівники і спеціалісти сільгосппідприємств всіх форм власності, начальники галузевих служб АПК.

Розпочинаючи нараду, Володимир Ілліч зазначив, що на сьогоднішньому селекторі необхідно обговорити бачення та рекомендації щодо проведення жнивної кампанії, адже жнива розпочалися у всіх районах області і головне завдання – забезпечити належне її проходження.

З аналізом проведення сільськогосподарських робіт виступив директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Олег Омелянюк.

Так, згідно попередніх статистичних даних під урожай цього року посіяно  1 млн.175 тис. га сільськогосподарських культур, що на 8 тис. га менше минулорічних обсягів. В тому числі зернові культури займають  546 тис.га, або 47% до загальної посівної площі. Основними зерновими культурами залишаються озима пшениця, якої було посіяно під урожай поточного року – 227 тис. га (+ 10 тис. га до попередніх показників) і кукурудза, яка займає 190 тис. га.

Крім цього, технічні культури займають 420 тис. га, або 34% у структурі посівів, кормові культури  – 110 тис.га, або 9%, картопля і овочі – 80 тис. га, або 7% площ.

Суттєво збільшено до минулого року посівні площі озимих зернових культур  (+12 тис. га), озимого ріпаку (+12,5 тис. га), ярого ячменю (+ 5 тис. га), сої (+4 тис. га), кормових культур (+ 7 тис.га).

За попередніми обрахунками передбачається отримати валовий збір зерна в обсязі 3500,0 тис.тонн, що на 300 тис. тонн менше минулого року. Разом з тим, стан посівів зернових культур добрий і дає підстави отримати  урожай зерна в межах 70ц/га. В цілому до збирання підлягає понад 354 тис. га ранніх зернових культур, і 190 тис. га кукурудзи, що дасть змогу отримати прогнозовану кількість зерна.

З початку липня 2019 року у всіх районах області  розпочали комплекс збиральних робіт. Станом на 4 липня  вже обмолочено 7,6 тис. га, або 2% площ ранніх зернових культур. Найбільше ранніх культур обмолочено у Ізяславському районі – 11%. У решті районів цей показник коливається в межах 1-4 %.

На сьогодні намолочено близько 40 тис. тонн зерна при середній урожайності 51 ц/га. Рівень урожайності на 1 центнер переважає минулорічний. Агроформування Чемеровецького району збирають на круг по 67 центнерів зерна, а у Віньковецькому,  Славутському, Шепетівському районах урожайність зерна перевищує 60 ц/га.

Озимий ячмінь  обмолочено на половині площ, середня урожайність його складає 51 ц/га. Агроформування Старокостянтинівського і Шепетівського районів повністю завершили збирання цієї культури.

В 14 районах почали збирати озимий ріпак, який обмолочено з площі 3,3 тис. га, або 5 % до прогнозу. Валовий збір культури становить 9,8 тис. тонн при урожайності 30 ц/га, що на рівні минулого року.

Для технічного забезпечення збирання врожаю ранніх зернових та зернобобових культур в області є в наявності понад 1600 зернозбиральних комбайни, середнє навантаження на один наявний комбайн по області становить 214 гектарів, що на 10 га більше ніж торік. Це зумовлено збільшенням площ збирання ранніх зернових культур та ріпаку на 40 тис. га. На даний час на жнивах працює понад 140 комбайнів.

Також Олег Тимофійович нагадав про необхідність укладання договорів між агроформуваннями і хлібоприймальними підприємствами на сушіння і зберігання зерна нового урожаю.

Щодо заготівлі кормів у поточному році доповідач зазначив, що з метою створення міцної кормової бази для годівлі великої рогатої худоби у зимовий період, в сільськогосподарських підприємствах Хмельницької області проводиться заготівля грубих кормів. Станом на 3 липня 2019 року заготовлено сіна 22,4 тис. тонни – 85% до прогнозу і сінажу  82,7 тис. тонни – 69% до прогнозу.

Окремо присутні обговорили питання щодо виконання протипожежних заходів в сільськогосподарському виробництві.

Володимир Кальніченко наголосив, що необхідно серйозно приділити увагу організації протипожежного захисту хлібних масивів, повній забороні спалювання стерні та пожнивних решток на полі та профілактичним заходам по забезпеченню безпеки праці під час проведення робіт по збиранню врожаю. За його словами, тільки при дотриманні даних рекомендацій жнива пройдуть організовано і безпечно.

Також Володимир Ілліч зауважив, що спалювання соломи, стерні та інших решток категорично недопустимо. «Сьогодні в області не має жодних проблем зі збутом соломи. Існує ряд електростанцій, соєвих заводів, де основним матеріалом для забезпечення паливом є солома. Відтак, заготовачі соломи самі приїжджають до орендарів і платять за це гроші. Тому рекомендую керівникам на місцях поцікавитися питанням збуту соломи, що дасть можливість додаткового заробітку, а саме головне – убезпечити себе від такого явища як пожежа», – додав т.в.о. голови облдержадміністрації.

Під час селектору також було надано наукові рекомендації по обробітку ґрунту, підготовці до посіву озимих зернових культур та ріпаку, про основні вимоги безпеки праці під час проведення жнивного комплексу робіт та прогноз погодних умов на час проведення комплексу збиральних робіт.