08.07.2019 — 15:45

Перспективи створення сімейних ферм та кооперативів по заготівлі і збуту сільськогосподарської продукції на Хмельниччині

5 червня під час селекторної наради начальник управління соціально-економічного розвитку аграрного комплексу, організаційної роботи та зв’язків з громадськістю Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Лакуста розповів про перспективи створення сімейних ферм та кооперативів по заготівлі і збуту сільськогосподарської продукції на Хмельниччині.

У процесі ринкових умов в економіці нашої країни аграрний сектор поповнився значною кількістю  агроформувань різних форм власності. Серед них вагоме місце сьогодні посідають господарства сімейного типу, найпростішою формою яких є ОСГ (особисте селянське господарство).

У сучасних умовах ОСГ відіграють важливу роль у виробництві с/г продукції нашої держави, що становить 46%, обробляють близько 15 % усіх с/г угідь, в них зайнято близько 40 % сільського населення.

Як повідомив доповідач, на сьогоднішній день в Хмельницькій області зареєстровано та працює чотири сімейні молочні ферми, які є  фізичними особами – підприємцями, а саме: дві в Ізяславському районі: «Світанок» с. Топори – 16 гол., «Лісова пісня» с. Покощівка – 11 гол., одна у Полонському районі – «Самоцвіт» с. Новоселиця – 37 гол. та одна у Красилівському районі – «Молочна імперія» с. Печеське  – 15 гол.

Проводиться робота над створенням ще дев’яти фермерських господарств сімейного типу за підтримки проекту «Укрмілкінвест» в Ізяславському, Білогірському, Дунаєвецькому, Славутському, Хмельницькому, Красилівському та Шепетівському районах.  Крім того, ще вісім сімей вивчають питання сімейної ферми в молочному  бізнесі.

Загалом в області за два останні роки зареєстровано 32 фізичні особи-підприємці, які займаються тваринництвом, вони є потенційними сімейними фермерськими господарствами.

Також Андрій Михайлович повідомив, що Міністерство юстиції вносить зміни у програмне забезпечення, щоб проводити реєстрацію у державного реєстратора ФОП згідно заповненого договору-декларації про створення сімейного ФГ (фермерське господарство). Це дасть можливість у подальшому отримати державну підтримку згідно Постанови КМУ №106 від 07.02.2018 року зі змінами, а саме: доплата єдиного соціального внеску протягом 10 років за кожного члена у розмірі: 1-й рік – 90% платить держава, 10 % – сімейне ФГ; 2-й рік – 80 %  платить   держава, 20 % сімейне  ФГ і на 10-й рік – 10% платить держава, а 90% сімейне ФГ.

Також сімейні фермерські господарства отримують субсидію на 1 га у розмірі – 3 000 грн, але не більше як 60 000 грн. Крім цього, ФГ можуть отримувати  субсидію на одного члена у розмірі 12 000 грн, але не більше 40 000 грн. Молоді голови  ФГ до 35 річного віку, які пропрацювали більше 3-х років, можуть отримати фінансову допомогу у розмірі 40 000 грн. Можна використовувати безвідсоткову позику до  5 років через фонд підтримки фермерів та інше.

Крім того, Андрій Лакуста зазначив, що жителі населених пунктів Хмельниччини протягом багатьох років стикнулися із низькими цінами на с/г продукцію та її надлишками. За його слова, вихід один – самоорганізовуватись у СОК (сільськогосподарська кооперація). Так, на сьогодні в області вже є певні успіхи у створенні сільськогосподарської кооперації.

Створено та функціонує 15 СОК у 9 районах області, по три в Красилівському та Городоцькому, по два в Полонському та  Ізяславському, по одному в Білогірському, Дунаєвецькому, Старокостянтинівському та Шепетівському районах, а саме:

– молочного напрямку – сім: СОК «Старкон Агро» Старокостянтинівського  р-ну; СОК «Перспектива Плюс» Білогірського р-ну; СОК «Відроджені традиції» та СОК «Молочні топори» Ізяславського р-ну; СОК «Радодар» Красилівського  р-ну; СОК «Лабунське молоко» та «Перший аграрний органічний  кооператив» Полонського р-ну;

 – по наданню послуг – три: СОК «М’ясков” Красилівського р-ну; СОК «Перспектива К» та СОК «Кутинчанка» Городоцького р-ну;

– бджолярських – чотири: СОК «Подільський бджоляр» Городоцького р-ну, «Солобковецький бджоляр» Ярмолинецького р-ну, «Медокрай» Красилівського р-ну та «Фронтмед» Шепетівського р-ну;

 – ягідного напрямку: СОК «Ягідний рай» Дунаєвецького р-ну.

Принагідно посадовець нагадав, що вже третій рік на Хмельниччині працює обласна програма «Підтримка розвитку АПК Хмельницької області на 2017-2021 рр.» За два роки дії програми компенсовано  до 70% від вартості ІДУ 1686-тьом жителям області, які утримують 2 і більше корів, 5 холодильних установок, один «Екомілк» для двох СОК на суму 10,3 млн.грн.

Підсумовуючи сказане, Андрій Михайлович закликав жителів області самоорганізовуватись у сімейні ФГ та СОК, адже це можливість отримувати стабільний прибуток, залучити членів родини до сімейної справи, здобути пенсійний стаж, полегшити ручну працю та підвищити якість виробленої продукції.