05.07.2019 — 16:00

Працівники медичної галузі області взяли участь у публічній дискусії щодо незаконної агітації в лікарнях

4 липня відбулася публічна дискусія на тему «Незаконна агітація в лікарнях: наслідки для мене і для країни». Організували захід представники провідних неурядових організацій, що спеціалізуються на виборах і захисті прав громадян: «Центр UA», мережа «ОПОРА» та ГО «Трудові ініціативи». До дискусії залучили представників медичної спільноти Хмельниччини: посадовців Департаменту охорони здоров’я та керівників лікувально-профілактичних закладів області.

Спікери розповідали про загрози, пов’язані з незаконною агітацією та зловживанням адміністративним ресурсом у закладах охорони здоров’я, а також способами протидії цим загрозам. Під час дискусії обговорили низку питань. Зокрема, що таке зловживання адмінресурсом і чим воно небезпечне; які наслідки незаконна агітація та зловживання адміністративним ресурсом можуть мати для медичного закладу, його працівників і виборців; як виявляти незаконну агітацію та зловживання адміністративним ресурсом; куди й кому повідомляти про такі випадки; як захиститися від спроб залучення до незаконних практик тощо.

Представники лікувально-профілактичних закладів та Департаменту охорони здоров’я Хмельницької області почули вичерпні відповіді на питання щодо виборчого процесу та законодавства. Крім того, усі присутні заповнили анонімний опитувальник за результатами проведення заходу.

Публічну дискусію організували в межах Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між Міністерством охорони здоров’я України та Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) в Україні за сприяння Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА. Наша область стала першою в серії аналогічних дискусій з працівниками медичних закладів. Наступні відбудуться у Вінниці, Дніпрі та Запоріжжі.

Варто додати, що перший етап кампанії з протидії незаконній агітації та зловживанню адміністративним ресурсом IFES провів напередодні президентських виборів. Дві публічні дискусії успішно відбулися у Полтаві та Тернополі.

Інна Левінська,
Хмельницький обласний Центр громадського здоров’я