09.07.2019 — 16:42

Цьогоріч на впровадження Нової української школи в області вже профінансовано видатків на 20 млн.грн.

Сьогодні т.в.о. голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко та заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина взяли участь у засіданні Координаційної ради з питань реформи освіти, що відбулося у форматі відеоселекторної наради. Провів його Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Глава Уряду основну увагу приділив трьом питанням: реалізації концепції Нової української школи, реформуванню професійно-технічної освіти та розвитку інклюзивної освіти. Зокрема, першочергово він доручив прискорити підготовку до нового навчального року, особливо щодо матеріального забезпечення шкіл, закладів профтехсвіти, підключень до мережі Інтернет та комплектації підручниками.

Глава Уряду наголосив, що інвестиція в освіту, забезпечення доступу кожної дитини до дитячого садочка, якісної середньої освіти, якісної і ефективної професійної і вищої освіти – виключний пріоритет Кабінету Міністрів. І має стати таким же пріоритетом для місцевих керівників.

За словами Прем’єр-міністра, цього року за принципами Нової української школи навчатимуться вже 1 млн дітей. Важливо, що дітям подобається навчатися в новому середовищі. Тож його треба підтримувати і розвивати. Загальний обсяг державних інвестицій тільки в НУШ вже перевищив 7 млрд грн.

«У нас не так багато часу на підготовку всієї інфраструктури до Нового навчального року. Мова про впровадження принципів Нової української школи, формування доступності освіти. Все, що стосується дітей, має особливий пріоритет», – сказав Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр нагадав, що реформа освіти передбачає вирішення цілого спектра питань – ліквідацію черги до дитячих садочків у 2020 році, матеріальне забезпечення шкіл, впровадження нових технологій у професійно-технічному навчанні. Під час наради Володимир Гройсман зв’язався з відділами освіти усіх регіонів країни і з’ясував хід освоєння бюджетних субвенцій. Цього року їх обсяг становить 1,215 млрд грн.

Окремо Глава Уряду торкнувся питання створення центрів інклюзивної освіти. На сьогодні їх функціонує вже 561. Асигнування на роботу таких центрів цього року становить 504 млн грн. «Це новий пласт освіти, який треба піднімати далі. Я хочу привернути увагу до проблеми», – додав Володимир Гройсман.

Більш детально стан використання освітньої субвенції в розрізах регіонів проаналізувала Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Зокрема, вона наголосила, що необхідно активізувати роботу задля вчасного завершення закупівельних процедур та створення для учнів, що підуть цьогоріч до першого класу відповідних умов.

«Нам треба повчитися на минулорічних помилках. Я нагадаю, що торік вчасно забезпеченими відповідним обладнанням були лише класи в Сумській області та місті Києві. Решта – ні. Це було минулого року, і на це була низка причин. На цей рік у нас немає вже таких виправдань. І цього року всі закупівлі мають бути здійсненні вчасно, тим більше, що ми віддали освітню субвенцію НУШ на місця значно раніше, ніж минулого року. Що ми бачимо за оперативними даними станом на 5 липня? Ми бачимо, що місцевими органами по країні закуплено трошки більше 17% дидактичних матеріалів, 20% від потреби меблів, 15% від потреби комп’ютерного обладнання», – розповіла Міністр.

Лілія Гриневич також додала, що нині співфінансування місцевих органів самоврядування для НУШ по країні  становить  близько 33%. Найбільше власних коштів дала Волинська область, яка за рахунок своїх бюджетів подвоїла інвестиції в НУШ.

Далі у ході наради було заслухано інформацію про стан використання субвенції на НУШ з окремих облдержадміністрацій, у тому числі й Хмельницької. Володимир Кальніченко поінформував, що Хмельниччина уже закупила 48% меблів, 11% комп’ютерної техніки та 15% дидактичних матеріалів від запланованих обсягів. Посадовець наголосив, що зазначене питання перебуває на контролі в облдержадміністрації, і до 1 вересня школи будуть готові до навчального процесу.

Як зазначають у Департаменті освіти і науки ОДА, на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти “Нова українська школа” у 2019 році для Хмельницької області виділено кошти в сумі 43063,4 тис. грн., із них:

35566,5 тис. грн. на закупівлю дидактичних матеріалів, музичних інструментів, сучасних меблів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів (із них на закупівлю дидактичних матеріалів – 8891, 6 тис. грн.; сучасних меблів – 14226, 6 тис. грн.; музичних інструментів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів – 12448, 3 тис. грн. );

7496,9 тис. грн. на підготовку тренерів-педагогів, супервізорів, проведення супервізії та підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Розпорядженням голови Хмельницької обласної державної адміністрації кошти субвенції в сумі 39284,0 тис. грн. розподілено між адміністративно-територіальними одиницями та закладами освіти обласного підпорядкування та 3779,4 тис. грн. зарезервовано в обласному бюджеті на підвищення кваліфікації вчителів, які забезпечують здобуття учнями 5-11 (12) класів загальної середньої освіти.

Станом на 01.07.2019 року на адміністративно-територіальні одиниці області профінансовано видатки в сумі 20338,199 тис. грн., з них:

17505, 254 тис. грн. на закупівлю дидактичних матеріалів, музичних інструментів, сучасних меблів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів. Освоєно коштів 8 822, 198 грн. (50, 4% використання від затвердженої суми), з них на дидактичні матеріали – 727, 312 тис. грн. (8, 2% використання), меблі – 6 730, 266 тис. грн. (47, 3% використання), комп’ютерне обладнання та музичні інструменти – 1 364, 620 тис. грн. (11% використання);

2832,945 тис. грн. на підготовку тренерів-педагогів, супервізорів, проведення супервізії та підвищення кваліфікації педагогічних працівників. Освоєно коштів – 336, 413 тис. грн. (9, 0% використання).

За дані кошти придбано парт – 6544 од., стільців – 6544 од., інших меблів – 154 од., дидактичних матеріалів – 1548 од., ПК/ноутбуків – 42 од., проекторів – 38 од., багатофункціональних пристроїв – 62 од., інтерактивних дошок – 2 од., іншого комп’ютерного обладнання – 28 од.

Також за цей проміжок часу підготовлено тренерів-педагогів – 63 особи, супервізорів – 29 осіб та підвищили кваліфікацію 787 педагогічних працівників.

За даний період найкраще спрацювали такі адміністративно-територіальні одиниці: м.Хмельницький, м.Кам’янець-Подільський, м.Старокостянтинів, Красилівський, Новоушицький, Шепетівський та Ярмолинецький райони, Гуменецька, Дунаєвецька міська, Понінківська, Чемеровецька, Красилівська, Вовковинецька та Староушицька ОТГ.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення якості освіти для Хмельницької області виділено кошти в сумі 66042,8 тис. гривень. Розпорядженням голови обласної державної адміністрації  кошти субвенції в сумі 23100,4 тис. грн. розподілені між бюджетами адміністративно-територіальних одиниць, а саме:

14668,8 тис. грн. на придбання шкільних автобусів, у тому числі обладнаних місцями для дітей з особливими освітніми потребами;

8431,6 тис. грн. на придбання персональних комп’ютерів.

Поряд з цим, у зв’язку із неможливістю розподілу на даний час частини коштів субвенції через певні колізії у нормативних документах, що регулюють порядок їх розподілу, по Департаменту освіти і науки облдержадміністрації по загальному фонду за КПКВК 0611161 “Забезпечення діяльності інших закладів у сфері освіти” сконцентровано кошти субвенції у сумі 42942,4 тис. грн. для подальшого їх розподілу між місцевими бюджетами області, з них:

8716,5 тис.грн. на придбання спеціальних автомобілів, призначених для надання додаткових психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг працівниками інклюзивно-ресурсного центру;

34225,9 тис.грн. на послуги з доступу до Інтернету закладів загальної середньої освіти.

Станом на 04.07.2019 р. для Хмельницької області виділено обсяг субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення та ремонт існуючих спортивних комплексів при загальноосвітніх навчальних закладах усіх ступенів у 2019 році в сумі 4911,6 тис. грн. на такі об’єкти:

911,6 тис. грн. на капітальний ремонт спортивного залу Дунаєвецького НВК “ЗОШ І-ІІІ ст., гімназія” по вул. Шевченка, 58 в м. Дунаївці Хмельницької області;

4000,0 тис. грн. на будівництво спортивних майданчиків з допоміжними приміщеннями Славутського обласного спеціалізованого ліцею- інтернату поглибленої підготовки учнів в галузі науки вул. Князів Сангушків, 8, м. Славута Хмельницької області.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 р. №1012-р “Про розподіл резерву коштів освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2018 році” на Хмельницьку область передбачено видатки в сумі 14484,8 тис. грн.

Рішенням сесії Хмельницької обласної ради здійснено розподіл коштів між адміністративно-територіальними одиницями в сумі 11059,9 тис. грн., а саме:

160,5 тис. грн. на закупівлю україномовних дидактичних матеріалів для закладів загальної середньої освіти з навчанням мовами національних меншин, з яких станом на 01.07.2019р. кошти профінансовано в повному обсязі, проте не освоєні;

8820,3 тис. грн. на оснащення закладів загальної середньої освіти засобами навчання та обладнання для кабінетів природничо-математичних предметів між 17 адміністративно-територіальними одиницями, з яких станом на 01.07.2019р. кошти профінансовано в повному обсязі, освоєні в сумі 618,5 тис.грн. У місті Шепетівка закуплено комплекти мультимедійного обладнання для кабінетів хімії фізики, біології, у Кам’янець-Подільському районі для 5 кабінетів закуплено комп’ютерну техніку та мультимедійне обладнання. У 15 адміністративно-територіальних одиницях проводиться тендерні процедури, укладаються договори, очікується доставка товару від постачальника;

2079,1 тис.грн. на забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов у приміщеннях закладів загальної середньої освіти, з яких станом на 01.07.2019р. кошти профінансовано в повному обсязі, освоєні в сумі 561,6 тис. гривень. Це дасть можливість провести капітальні ремонти шкільних туалетів у Волочиському районі, Гуменецькій, Судилківській, Чемеровецькій селищних радах, Ізяславському та Солобковецькому навчально-реабілітаційних центрах.

Нерозподілений залишок коштів в сумі 3424,9 тис.грн. в частині забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов у приміщеннях закладів загальної середньої освіти буде розподілено після уточнення необхідності в проведенні ремонтних робіт внутрішніх туалетів за наявності проектно-кошторисної документації на наступній черговій сесії обласної ради при змінах до бюджету на 2019 рік.