09.07.2019 — 19:01

Презентовано результати соціологічних досліджень щодо ставлення громадськості до вступу України до ЄС і НАТО

На 46 % порівняно з 2012 роком збільшилась в Україні підтримка НАТО. Сьогодні за вступ України до НАТО проголосувало б 62 % українців, 21% – проти. Також за цей час кількість українців, які підтримують вступ до ЄС, зросла на 27%. На підтримку вступу України до Європейського Союзу виступають 69% українців, тоді як 13% – проти.

Найбільша підтримка євроінтеграційного та євроатлантичного курсу України – на заході країни, найменша – на Донбасі.

Такі результати соціологічного дослідження щодо ставлення і поінформованості громадськості стосовно вступу України до ЄС та НАТО, яке провело на замовлення Держкомтелерадіо ТОВ «Центр стратегічного розвитку територій», оприлюднив сьогодні директор Центру Андрій Орлов.

Дослідження проведено 14-30 травня 2019 року. Участь в опитуванні взяли 2116 респондентів із 124 населених пунктів із різною кількістю населення.

У своєму вступному слові віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе поінформувала, що вказане соціологічне дослідження здійснив переможець тендеру, проведеного на платформі Prozorro.

«Для нас важливо розуміти наскільки і наша робота з інформування громадян, і загальносуспільні настрої відображаються на розумінні українцями європейської інтеграції, на розумінні Європейського Союзу, на розумінні НАТО», – підкреслила вона.

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко додав, що минулого року були проведені якісні соціологічні дослідження, які були взяті за основу при проведенні інформаційних кампаній щодо ЄС і НАТО. «Сьогоднішня презентація показує, наскільки ефективними були ці кампанії, чи змінилося ставлення громадян до євроінтеграційного і євроатлантичного курсу України, а також на які питання слід звернути увагу під час наступних інформаційних кампаній», – наголосив Олег Наливайко.

Презентуючи результати дослідження, Андрій Орлов розповів, що від інтеграції до ЄС українці очікують передусім розширення простору власних можливостей, кращу освіту, кращого працевлаштування, кращої медицини.

Серед аргументів на користь вступу до НАТО, за даними опитування, українці найчастіше називають те, що це дасть гарантію безпеки України, або ж це стане наступним кроком до ЄС, а також дасть змогу зміцнити та модернізувати українську армію.

Водночас українці побоюються, що вступ до НАТО може сприяти втягненню України у військові дії країн-членів Альянсу та провокуванню Росії на відкриту агресію проти України.

У свою чергу віце-прем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе наявність «міфів» щодо НАТО і ЄС в українському суспільстві назвала вимогою і надалі продовжувати роз’яснювальну роботу серед населення. Вона нагадала, що Російська Федерація напала на Україну саме тоді, коли Україна мала позаблоковий статус.

Нагадаємо, що соціологічні дослідження проводилися відповідно до Плану заходів щодо реалізації Концепції вдосконалення інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2019 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30 січня 2019 року № 35-р, та Плану заходів на 2019 рік з реалізації Стратегії комунікації у сфері європейської інтеграції України на 2018-2021 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30 січня 2019 року № 83-р.

Джерело