11.07.2019 — 12:57

Триває будівництво нової школи у Залужжі

Під час робочої поїздки на Білогірщину т.в.о. голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко ознайомився з ходом робіт на будівництві нового приміщення для Залужненської  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Роботи ці виконуються за рахунок коштів державного бюджету.

Залужненська загальноосвітня школа І-Ш ступенів Білогірської районної ради є найбільшою сільською школою в районі (102 учні, 25 працівників). Заклад обслуговує села Залужжя, Корниця, Шельвів, Вікентово, Коритне, Надишень, Вікнини, Дзвінки, Ювківці та Двірець (Ізяславського району). Заклад є базовим з питань впровадження інноваційних форм та методів навчання, зберігаючих технологій, профільною школою щодо впровадження природничо-математичної освіти. Підвіз дітей до навчального закладу здійснюється з п’яти сіл району.

На жаль, теперішнє приміщення школи, що побудоване ще в 1904 році, знаходиться в аварійному стані. Це ще десять років тому констатувала районна комісія після обстеження будівель. В закладі відсутні належні санітарно-гігієнічні умови для навчання дітей.

За умови побудови нової школи в с. Залужжя заклад стане опорною школою, куди будуть підвозитись учні з навколишніх сіл. Вирішить цю проблему завершення будівництва загальноосвітньої школи по вул.Садова, 1А. Розпочато воно було ще в далекому 1990 році, але через відсутність фінансування за два роки зупинилося. Частково роботи були відновлені в 2006 році за кошти Хмельницької АЕС, оскільки заклад знаходиться в зоні спостереження ХАЕС. Управлінням капітального будівництва облдержадміністрації провело тендер на будівництво, було освоєно 30 тис. гривень. Потім роботи знову були призупинені. Незавершене будівництво школи знаходиться на балансі ДП “Хмельницька обласна Служба єдиного замовника”.

Зрушити питання з мертвої точки вдалося лише у 2016 році. Білогірська районна рада виділила кошти на коригування проектно-кошторисної документації і продовження будівництва школи в сумі 99,969 тис. гривень. У 2016 році проект відкорегований та пройшов експертизу. Кошторисна вартість будівництва становить 25078,913 тис.гривень, залишкова вартість – 24648,807 тис. гривень.

Завдяки спільним зусиллям обласної та районної влади проект було включено до переліку об’єктів, що отримали фінансування з державного фонду регіонального розвитку. Таким чином завдяки коштам ДФРР та співфінансуванню із районного бюджету будівництво було відновлене і уже цього року планується його завершити. Залишкова кошторисна вартість на 01.01.2019 року склала 9862,000 тис.грн., з них  з державного бюджету виділять 8875,800 тис.грн., а з місцевого  – 986,200 тис.грн.

“Завершення цього довгобуду – це вже для нас справа честі, адже перш за все страждають діти, які не мають можливості нормально навчатися. Вже майже 25 років Залужжя чекає нової школи. Приємно відзначити, що завдяки державній підтримці, ми вже виходимо на фінішну пряму у цьому довгобуді. Робитимемо все можливе, аби учні сіли за парти у цій школі якнайшвидше,” – зазначив Володимир Кальніченко, оглянувши будівництво.