11.07.2019 — 10:26

ІНФОРМАЦІЯ про діяльність Управління (Північно-західної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки на правах самостійного управління) Державної інспекції ядерного регулювання України на території Хмельницької області у ІІ-му кварталі 2019 року

Потягом ІІ-го кварталу 2019 року на території Хмельницької області діяльність у сфері використання ядерної енергії здійснювали 92 суб’єкти господарчої діяльності (юридичних та фізичних осіб), що застосовують у своїй діяльності радіаційні технології та використовують закриті (радіонуклідні) джерела іонізуючого випромінювання та пристрої, що генерують іонізуюче випромінювання (ДІВ).

Переважна кількість з цих суб’єктів – медичні установи, які використовують ДІВ у променевій терапії, рентгенівській діагностиці, інтервенційній радіології та інших галузях медицини. Використовуються ДІВ і в атомній енергетиці.

Станом на 01 липня 2019 року до бази даних Державного регістру джерел іонізуючого випромінювання внесено інформацію щодо 606 одиниць ДІВ та 92 суб’єктів господарчої діяльності Хмельницької області, які їх використовують. Зокрема, 399 зареєстрованих джерел, що генерують іонізуюче випромінювання, використовуються на 88 суб’єктах господарювання та 207 закритих (радіонуклідних) ДІВ, використовується 8 суб’єктами господарчої діяльності Хмельницької області.

Діяльність 69 суб’єктів господарювання Хмельницької області, відповідно до статті 26 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», проваджується на дозвільному принципі та здійснюється на підставі ліцензій, виданих Державною інспекцією ядерного регулювання України.

У ІІ-му кварталі 2019 року Управління (Північно-західна інспекція з ядерної та радіаційної безпеки на правах самостійного управління) Держатомрегулювання в межах наданих повноважень приймало участь в процесі ліцензування окремих видів діяльності у сфері використання ядерної енергії суб’єктів господарювання Хмельницької області.

Так, протягом зазначеного періоду розглянуто 6 заяв на  видачу, переоформлення та на внесення змін до діючих ліцензій на провадження діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання, за результатами розгляду наказами Державної інспекції ядерного регулювання України були прийняті рішення щодо:

Видачі ліцензії:

КОМУНАЛЬНІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ (УСТАНОВА, ЗАКЛАД) ГРИЦІВСЬКІЙ РАЙОННІЙ ЛІКАРНІ;

переоформлення ліцензії:

КОМУНАЛЬНОМУ НЕКОМЕРЦІЙНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «ВІНЬКОВЕЦЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА ЛІКАРНЯ» ВІНЬКОВЕЦЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ;

КОМУНАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «СЛАВУТСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА ЛІКАРНЯ ІМ. Ф.М. МИХАЙЛОВА» СЛАВУТСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ;

КОМУНАЛЬНОМУ НЕКОМЕРЦІЙНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «ЧЕМЕРОВЕЦЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА ЛІКАРНЯ» ЧЕМЕРОВЕЦЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ;

Внесення змін до діючих ліцензій:

ДЕРЖАВНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «ПОДІЛЬСЬКИЙ ЕКСПЕРТНО-ТЕХНІЧНИЙ ЦЕНТР ДЕРЖПРАЦІ»;

ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «УЛЬТРАДІАГНОСТИКА».

Відповідно до Річного плану здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державної інспекції ядерного регулювання України на 2019 рік, затвердженого наказом Держатомрегулювання від 28.11.2018 року № 483, у ІІ-му кварталі було проведено 2 планові інспекційні перевірки наступних суб’єктів діяльності:

КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ВІНЬКОВЕЦЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА ЛІКАРНЯ» ВІНЬКОВЕЦЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ;

КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ВОЛОЧИСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА ЛІКАРНЯ».

Також, у рамках дозвільної діяльності, було проведено 3 позапланові наглядові заходиінспекційні (передліцензійні) обстеження наступних суб’єктів діяльності:

ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ПОДІЛЬСЬКИЙ ЕКСПЕРТНО-ТЕХНІЧНИЙ ЦЕНТР ДЕРЖПРАЦІ»;

НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ІМ. БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО;

КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ГОРОДОЦЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА ЛІКАРНЯ» ГОРОДОЦЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ;

Фахівцями інспекції прийнято участь, на запрошення ТОВ «Радіаційний центр «СТАКС», в перевірці знань з радіаційної безпеки працівників лікувальних закладів на базі Департаменту охорони здоров’я Хмельницької обласної державної адміністрації.

За результатами проведених наглядових заходів складено 5 відповідних актів та надано 2 приписи щодо усунення виявлених порушень керівникам установ.

Заходами державного нагляду підтверджено задовільний стан радіаційної безпеки на об’єктах використання ДІВ, що інспектувались, та дотримання ліцензіатами умов ліцензії на право провадження діяльності з використання ДІВ. Порушень, які б суттєво впливали на стан системи радіаційної безпеки, не виявлено.

З метою дотримання суб’єктами господарської діяльності Хмельницької області вимог Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії», щодо обов’язкової реєстрації наявних ДІВ у Державному регістрі джерел іонізуючого випромінювання, протягом ІІ-го кварталу 2019 року проведено реєстрацію 10 одиниць ДІВ, в тому числі, що реєстуються вперше – 8. Знято з обліку 12 одиниць ДІВ, які були виведені з експлуатації у встановленому порядку.

У ІІ-му кварталі 2019 року порушень суб’єктами господарської діяльності Хмельницької області вимог ядерної та радіаційної безпеки при провадженні діяльності з використання ДІВ, які б призвели (або могли призвести) до несанкціонованого опромінення персоналу або радіоактивного забруднення навколишнього природного середовища, та виявлення ДІВ у незаконному обігу не зафіксовано.