11.07.2019 — 16:38

У Департаменті агропромислового розвитку обговорили перспективи вирощування равликів на Хмельниччині

11 липня під керівництвом директора Департаменту агропромислового розвитку Олега Омелянюка відбулося засідання круглого столу на тему: «Сприяння розвитку равликівництва в Хмельницькій області та в Україні в цілому».

До участі у засіданні круглого столу запросили зацікавлених у відкритті такого напряму власного бізнесу – а це, для початку, близько 15 осіб з нашої області.

Розпочинаючи зібрання, Олег Тимофійович зазначив, що сьогодні тема зайнятості сільського населення – досить актуальна, адже нові технології у рослинництві та скорочення тваринництва призводять до безробіття. Департамент агропромислового розвитку завжди сприяє у проведенні нарад, круглих столів, навчань, на яких пропонується створення сімейних фермерських господарств, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, адже це робочі місця і можливість отримати прибуток у селі.

Другий рік поспіль працюють державні програми підтримки фермерських господарств, а саме: доплата єдиного соціального внеску протягом 10 років за кожного члена; виплата сімейним ФГ субсидій на 1 га у розмірі 3 тис. грн, але не більше як 60 тис. грн; можливість ФГ отримувати субсидію на одного члена у розмірі 12 тис. грн, але не більше як 40 тис.грн.

Молоді голови фермерських господарств віком до 35-ти років, які пропрацювали більше 3-х років, можуть отримати фінансову допомогу у розмірі 40 тис. грн. Є можливість використовувати безвідсоткову позику до 5 років через Фонд підтримки фермерів; через банки, які мають більше половини акцій держави – отримати компенсацію 40 % за придбану вітчизняну сільськогосподарську техніку (згідно з переліком), отримати компенсацію за кредити у розмірі 1,5 % облікової ставки національного банку, компенсацію за придбане насіння вітчизняної селекції у розмірі 80%, але не більше 80 тис. грн.

Департамент розробляє новий порядок використання коштів з обласного бюджету згідно з Програмою «Підтримка розвитку АПК Хмельницької області на 2017-2021 роки», де буде передбачено компенсацію власникам сімейних ФГ за придбані трактори (до 30 к.с.), причіпної та навісної сільськогосподарської техніки.

«Сьогодні ми обговоримо один із можливих напрямків самозайнятості сільського населення, а саме створення сімейних фермерських господарств з вирощування равликів. Це можливість отримати стабільний прибуток, залучити членів родини до сімейної справи, здобути пенсійний стаж та успішно розвиватися»,- наголосив Олег Омелянюк.

Про особливості ведення такого бізнесу розповіли представники асоціації виробників равликів України Іванна Байдель та Роман Репко. Одним з напрямів цієї діяльності громадської організації є налагодження співробітництва у сфері розведення равликів, підтримка вільного обміну досвідом, знаннями та інформацією у цій галузі. Розробляються регіональні та місцеві проекти, програми, які сприяють розвитку бізнесу, адже, для розвитку равликівництва в Україні є всі необхідні умови та ресурси і в перспективі саме наша країна може стати першою з експорту равлика, вирощеного на фермах.

Учасники круглого столу обговорили особливості ведення зазначеного бізнесу, з чого потрібно розпочинати власну справу, особливості експорту продукції та інші питання.

По завершенню зустрічі Олег Омелянюк та Роман Репко «Меморандум про подальшу співпрацю між Департаментом агропромислового розвитку та ГО «Українська асоціація виробників равликів».

Маємо надію, що розвиток галузі равликівництва знайде прихильників серед жителів Хмельниччини і сприятиме збільшенню зайнятості на селі та отриманню доходу із власного виробництва.