09.07.2019 — 15:20

Проведено обстеження історико-культурної єврейської спадщини Новоушиччини спільно з Хмельницьким благодійним фондом Хесед-Бешт

5 липня співробітниками Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва спільно із працівниками Хмельницького благодійного фонду «Хесед Бешт» проведено пам’яткоохоронну експедицію в Новоушицький район. В урочищі Стрихів, в лісі, в Новій Ушиці, учасники експедиції відвідали могилу жертв нацизму 1942 р., де було розстріляно 3 тисячі мирних єврейських жителів.

На старому єврейському кладовищі 18-19 століття затопленого м.Калюс біля с. Куражин Новоушицького району відвідали братську єврейську могилу, де поховані близько двох тисяч жертв нацизму. Точніше – перепоховані з місця масового розстрілу євреїв села Калюс. Те село разом з кількома десятками інших сіл було затоплене при створенні Дністровського водосховища, а могила перенесена на кладовище. Поховання не має пам’яткоохоронного статусу.


Природа зробила свою справу: на древньому кладовищі посеред лісу, що відвідується хіба що мисливцями, заросли і стали непрохідними всі стежки до могили. Адже місцевих євреїв тут не залишилося, навідуватися немає кому. Спеціально для полегшення роботи експедиції працівники Куражинського старостату прокосили дорогу, вирубали і спиляли на ній чагарники. В непрохідних нетрях кладовища учасники експедиції відшукали кілька старовинних мацев у досить непоганому стані. Підняли їх, відчистили, відмили, сфотографували. Переклали з івриту. На одній з мацев написано, що тут похований ребе – шанована людина (можливо був равином?), батько (1826-1890 рр., помер у 64 роки у м.Калюс) проскурівського зубного лікаря єврея Льва Соломоновича Хаселєва (його будинок 1898 р. зберігся у м. Хмельницькому (Проскурові) по вулиці Проскурівській, 6. Нащадки Хаселєвих емігрували, живуть в Америці.

Приємно, що братська могила розстріляних єврейських мирних жителів на єврейському кладовищі м.Калюс знаходиться у задовільному стані, чагарники вирубані, трава і бур’яни скошені, за що велика подяка місцевим жителям с.Куражин, які провели цю нелегку роботу. Потребує реставраційних робіт і саме давнє кладовище, яке могло би стати цікавим міжнародним туристичним об’єктом, меморіалом пам’яті затопленому містечку Калюс. Крім пам’яток єврейської спадщини учасники пам’яткоохоронної експедиції по дорозі перевірили також православні церкви, костели, городища, давні історичні пам’ятні місця сіл Струга, Куражин, Мала Шурка. Спільними зусиллями зроблено чимало, попереду багато заходів пам’яткоохоронної роботи та творчих наукових проектів для розвитку туристичного потенціалу Хмельницької області.