01.06.2016 — 16:12

У Хмельницькому відбулася нарада з представниками об’єднаних територіальних громад області

Сьогодні т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник провів нараду з представниками об’єднаних територіальних громад Хмельницької області. Мета наради – вирішення окремих проблемних питань функціонування ОТГ.

IMG_1445

Доповідали на нараді спеціалісти обласних управлінь та департаментів. На порядок денний було винесено декілька питань.

Зокрема,  про порядок співпраці ОТГ та органів юстиції по запровадженню он-лайн сервісів та інших послуг юстиції в умовах проведення реформи децентралізації присутнім розповів начальник Головного управління юстиції Віктор Худняк. Він окреслив низку проблем та помилок, з якими ОТГ стикаються в процесі ведення діяльності, та надав роз’яснення щодо юридичної сторони їх вирішення. Також окремо розглянули питання щодо порядку реєстрації змін назв вулиць в населених пунктах в контексті проведення декомунізації.IMG_1447

Заступник начальника управління регіонального розвитку та будівництва Світлана Пасічник ознайомила учасників наради із станом розробки проектних заявок на отримання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Доповідач наголосила на необхідності активізації процесу розробки та подання заявок. Світлана Михайлівна розповіла представникам ОТГ про окремі напрямки, на які можуть бути спрямовані державні кошти в громадах. Такі проекти дозволять залучити додаткові кошти до місцевих бюджетів, створити нові робочі місця та надалі сприятимуть економічному розвитку.

Основні проблеми виконання бюджетів ОТГ окреслив у своїй доповіді директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Пенюшкевич. Він повідомив, що на даний час гостро стоїть питання освоєння бюджетних коштів, а також наголосив, що проекти, на які територіальні громади плануватимуть спрямувати ці кошти, повинні обиратися так, щоб вони могли забезпечити економічну стабільність та сталий розвиток ОТГ.

На необхідності прийняття та запровадження правил благоустрою населених пунктів акцентував увагу представників тергромад начальник управління житлово-комунального господарства Ігор Ялоха. Він ознайомив присутніх із порядком їх затвердження та розповів про переваги, які завдяки цьому отримають ОТГ.

IMG_1446

Також на нараді обговорили питання організації заходів цивільного захисту в громадах. Начальник відділу ГУ ДСНС Андрій Савчук наголосив на необхідності створення резервних фондів в кожній ОТГ на випадок виникнення надзвичайних ситуацій. Він запропонував на розгляд учасників наради декілька проектів, на які варто спрямувати кошти громад, оскільки вони дозволять попереджати виникнення та оперативно усувати наслідки аварій, стихійних лих, тощо.

Підсумовуючи нараду, Валерій Олійник висловив сподівання,  що надана інформація допоможе об’єднаним територіальних громадами знайти шляхи вирішення проблем, з якими вони стикаються, та надалі успішно здійснювати свою діяльність.