17.07.2019 — 19:27

Сергій Ткачук проінспектував будівництво Чернелівської амбулаторії

Як уже неодноразово повідомлялося, на Хмельниччині триває будівництво нових амбулаторій загальної практики сімейної медицини в рамках реалізації програми “Доступна медицина”. Усі 27 амбулаторій споруджуються саме в сільській місцевості, аби забезпечити доступ мешканців невеликих населених пунктів  до якісних медичних послуг. Реалізується цей проект за кошти державного бюджету за співфінансування місцевих бюджетів.

Амбулаторії не лише будуть повністю забезпечені необхідним обладнанням згідно табеля оснащення, а й матимуть доступ до високошвидкісного інтернету для надання телемедичних послуг. Як повідомляють у ДП “Служба єдиного замовника”, яке в області виступає замовником будівництва цих об’єктів, наразі на завершальній стадії перебувають усі необхідні тендерні процедури із закупівлі обладнання. Вже за декілька тижнів область отримає меблі, медичну апаратуру, комп’ютерну техніку та все необхідне для роботи сімейного лікаря, якими буде укомплектована кожна з цих амбулаторій.

Приємно відзначити, що досить гарними темпами відбувається безпосередньо будівництво приміщень для медичних закладів. На сьогодні окремі амбулаторії, такі як Квітненська, Лісогринівецька, Святецька, Пільноолексинецька та декілька інших вже фактично завершені. Залишилося виконати окремі роботи з благоустрою прилеглих територій, дрібні внутрішні електротехнічні роботи (монтаж світильників, розеток і т.п.) і встановити меблі та обладнання.

На цій стадії будівництва перебувають орієнтовно 17 АЗПСМ. Будівництво решти 10 амбулаторій проводиться повільніше. При цьому слід зауважити, що роботи на усіх 27 об’єктах були розпочаті з невеликим розривом у часі. І якщо на окремих з них затримка пояснюється об’єктивними причинами, як наприклад у с.Котелянка Полонського району, де під час земляних робіт було виявлено невідоме поховання, то затягування темпів робіт в кількох інших є незрозумілим.

Зокрема, це можна сказати про амбулаторію у с.Чернелівка, що на Красилівщині. Наразі тут будівельники лише завершили дах і розпочали виконувати підготовчі роботи до укладання підлоги. Не розпочато ще ні  електромонтажні роботи, ні оштукатурення стін, ні монтаж вікон чи дверей.

Аби на місці з’ясувати, чому підрядна організація зволікає із виконанням цих робіт, сьогодні  т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Сергій Ткачук провів робочу зустріч з її керівником безпосередньо на будівництві амбулаторії в с.Чернелівка. Також до спілкування долучилися керівник ДП “Служба єдиного замовника” Андрій Колесник, представники Красилівської міської ОТГ та Чернелівської сільської ради.

Учасники зустрічі заслухали пояснення підрядника, який стверджує, що роботи йдуть відповідно до затвердженого графіку і будуть завершені у визначений термін. Сергій Ткачук нагадав йому, що вже мало місце перенесення термінів здачі об’єкта, а тому зараз стан справ на цьому будівництві є незадовільним. Посадовець також звернув увагу, що така ж ситуація склалася і з другою амбулаторією, яку будує цей підрядник – у с.Гвардійське Хмельницького району.

“Вчора ми відвідали Лісогринівецьку амбулаторію. Будівництво її розпочали на три дні раніше, ніж в Чернелівці. Але там приміщення практично готове до здачі. І це не єдиний приклад в області. А тут ми бачимо лише голі стіни та п’ятьох робітників. Вважаю, що цьому немає прийнятного пояснення,” – додав він.

Представники ОТГ та сільської ради в свою чергу повідомили, що неодноразово спостерігали картину, коли на будівництві працювали всього 2-3 працівники, або роботи зупинялися взагалі.

Заслухавши усіх учасників зустрічі, Сергій Петрович наголосив, що такий підхід підрядника до виконання взятих зобов’язань є неприпустимим, а тому він має забезпечити постійне активне ведення будівництва та наявність на об’єктів бригади будівельників у кількості не менше 10 осіб.

“Лише у цьому випадку можна сподіватися, що всі роботи будуть виконані вчасно. Якщо ж і далі будемо бачити недобросовісне ставлення та зволікання з боку підрядника, розмова стане зовсім іншою. Ми будемо звертатися до суду, і штрафних санкцій йому не уникнути. Зараз не можемо дозволити собі втрачати дорогоцінний час, адже далі роботам може завадити погода,” – зазначив посадовець.

Сергій Ткачук запевнив підрядника, що як ОДА, так і ОТГ та сільська рада готові усіляко сприяти розв’язанню проблем, що можуть виникати в ході будівництва, але той зі свого боку повинен продемонструвати серйозні позитивні зрушення уже в найближчі тижні.