29.07.2019 — 16:00

Хмельниччина долучилася до Ініціативи CoST

Сьогодні Хмельниччина зробила важливий крок у напрямку забезпечення публічності та відкритості використання коштів у дорожній галузі: область долучилася до Ініціативи прозорості CoST (Construction Sector Transparency Initiative). Меморандум про взаєморозуміння між Національним Секретаріатом Ініціативи CoST, Хмельницькою обласною державною адміністрацією, управлінням регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації, Державним підприємством «Служба місцевих автодоріг» та Transparency International Україна підписали т.в.о. голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, начальник управління регіонального розвитку будівництва та інфраструктури ОДА Віра Бригадир та керівник ДП “Служба місцевих автодоріг” Сергій Дуда.

Рішення щодо приєднання до ініціативи CoST було прийнято з метою забезпечення прозорості у сфері ремонту та будівництва автомобільних доріг загального користування місцевого значення у Хмельницькій області та з метою запровадження міжнародних стандартів Ініціативи CoST для забезпечення підзвітності та відкритого доступу до інформації під час будівництва об’єктів інфраструктури за публічні кошти. Варто зазначити, що такі заходи реалізовуються відповідно до Плану дій із впровадження Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» у 2018 – 2020 роках, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України.

Т.в.о. голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко відзначив, що для Хмельниччини  буде дуже цінним та корисним досвід співпраці з CoST.

“Аналізуючи результати моніторингу, представленого CoST, ми розуміємо, що нам необхідно долучитися до роботи у цьому проекті. Дуже сподіваємося, що співпраця дозволить нам вивести на якісно новий рівень організацію та проведення тендерних процедур і забезпечити публічність та прозорість усіх процесів в дорожньому будівництві, аби ні в громадськості, ні в правоохоронних органів не виникало жодних питань. Ставимо за мету, щоб робота велася прозоро, а використання коштів, що сьогодні виділяються державою на відновлення доріг, було максимально ефективним,” – підкреслив Володимир Ілліч.

“Ми вітаємо ініціативу Хмельницької облдержадміністрації щодо приєднатися до нашої роботи, адже цей крок обласної адміністрації як органу влади свідчить про прагнення до прозорості та підзвітності громаді. Ми налаштовані на те, щоб продемонструвати та всіляко підтримати ефективну співпрацю громадськості та влади для розбудови більш якісної та дешевої інфраструктури,” – зауважив представник Ініціативи CoST  Святослав Абрамов.

За його словами, CoST – це міжнародна ініціатива, що працює нині в 16 країнах світу. Роботу в Україні почала з 2016 року, тісно співпрацює з Мінінфраструктури. В рамках проекту розкриваються дані щодо ремонтів доріг усіма службами, що їх проводять. Хмельницька ОДА стала 8-ю серед областей України, що приєдналася до Ініціативи CoST.

Проектом проводиться моніторинг дорожнього ринку, відповідні результати публікуються на основі даних з “Прозорро”. Аналізуються процеси, що відбуваються у цій сфері, які працюють підрядники, яке фінансування в яких областях виділяється, на які саме роботи. Приєднавшись до Ініціативи CoST Хмельницька область погоджується розкривати актуальні дані щодо ремонту доріг місцевого значення, які стануть доступними в режимі онлайн на публічному порталі CoST “Прозора інфраструктура”.

Згідно з міжнародними стандартами CoST IDS (Infrastructure Data Standart) закупівельні організації розкривають інформацію на всіх етапах реалізації інфраструктурного проекту від етапу планування до введення об’єкту в експлуатацію, за всіма контрактами: на виготовлення проектно-кошторисної документації, проведення робіт, здійснення незалежного нагляду.

Святослав Абрамов також повідомив, що наразі реалізовується ще один паралельний проект з USAID, що передбачає  проведення низки безкоштовних тренінгів для спеціалістів.

“У рамках цього проекту відбудуться тренінги за участю професійних інженерів з технічного нагляду, які направлені на підвищення кваліфікації щодо моніторингу якості будівництва доріг, – додав представник CoST. – Окрім того, до програми занять включені актуальні питання щодо проведення закупівель у дорожній сфері, останні оновлення законодавства, роз’яснення Мінекономіки щодо процедури закупівель та багато інших важливих речей, що будуть корисні працівникам адміністрацій. Також проводиться підготовка окремої навчальної програми для ОТГ, реєстрація учасників якої уже розпочата”.

Ще одним важливим напрямком проекту Святослав Абрамов назвав роботу з регіональними громадськими організаціями з метою налагодження їх співпраці з ОДА в сфері моніторингу якості проведених робіт, зокрема,  проведення спільних виїздів на об’єкти, де проводилися ремонтні роботи у поточному періоді, задля оцінки якості їх виконання.

Також представник Ініціативи СoST анонсував запуск роботи аналітичного модуля порталу «Прозора інфраструктура», який створений на базі наборів даних про будівництво та ремонти автомобільних доріг загального користування, що формуються за стандартами СoST. Цей інструмент  дозволить громадським організаціям, бізнесу та замовникам проводити аналіз дорожнього ринку, моніторити роботу підрядників, де і з ким вони співпрацюють, в яких тогах беруть учать. Модуль створено за підтримки USAID / UK aid проекту «Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послугах / TAPAS», що фінансується урядами США та Великобританії і виконується Фондом Євразія. Презентація його для громадськості відбудеться 31 липня.

Після завершення офіційної зустрічі з керівництвом Святослав Абрамов провів тренінг для працівників управління регіонального розвитку та будівництва ОДА та ДП “Служба місцевих автодоріг”.