30.07.2019 — 16:18

В обласній прокуратурі відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів Хмельниччини   

Сьогодні в обласній прокуратурі відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів регіону, на якій обговорено стан попередження та протидії злочинності.

До участі у нараді долучилися т.в.о. голови обласної державної адміністрації Володимир Кальніченко, представники місцевого самоврядування, відповідних підрозділів правоохоронних органів, а також працівники апарату прокуратури області та місцевих прокуратур.

Розпочинаючи нараду, виконувач обов’язків прокурора області Сергій Ромась відзначив, що завдяки ефективній взаємодії усіх  правоохоронних органів, виконанню ними узгоджених спільних заходів у боротьбі зі злочинністю і корупцією, а також у співпраці із громадськістю вдалося досягти позитивних результатів, у тому числі й таких, які гідно виглядають на рівні держави, та суттєво вплинути  на стабілізацію криміногенної обстановки в регіоні.

Сергій Іванович відзначив позитивні здобутки, яких досягнуто спільною та злагодженою роботою правоохоронців упродовж першого півріччя 2019 року. Зокрема, вжитими скоординованими заходами вдалось стабілізувати криміногенну ситуацію в регіоні, рівень злочинності зменшився і є значно нижчим від загальнодержавного.

Скоротилось число злочинів проти власності, зокрема, крадіжок, у тому числі з квартир, вимагань та шахрайств, умисних вбивств та тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого, дорожньо-транспортних пригод із смертельним наслідком.

Завдяки вжитим організаційним та практичним заходам правоохоронними органами області виявлено та знешкоджено 5 організованих злочинних груп, загальною чисельністю 20 осіб. Обвинувальні акти у всіх кримінальних провадженнях скеровано до суду. Вжитими спільними заходами досягнуто зменшення рівня підліткової злочинності.

Крім того, прокуратурою спільно з іншими уповноваженими на боротьбу із корупцією органами продовжується цілеспрямована робота з виявлення корупційних правопорушень та притягнення винних до відповідальності. З початку року за результатами досудового розслідування кримінальних проваджень за фактами вчинення корупційних злочинів до суду направлено 31 обвинувальний акт. Загалом, органами досудового розслідування до суду скеровано понад 1,9 тис. обвинувальних актів у кримінальних провадженнях.

Результатом роботи правоохоронців є ухвалення судами більше 1,2 тис. обвинувальних вироків.

Попри позитивні тенденції, основною темою для обговорення стали існуючі проблеми у сфері протидії злочинності. «Занепокоєння викликає збільшення кількості розбоїв, передусім в обласному центрі», – наголосив Сергій Ромась.

Гострою залишається проблема реалізації підліткам алкогольних напоїв та тютюнових виробів, втягнення їх у злочинну діяльність, потребує активізації досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами незаконних оборудок із землею, у тому числі  самовільного зайняття земельних ділянок.

Також вимагає суттєвої активізації діяльність оперативних підрозділів щодо виявлення фактів розкрадання бюджетних коштів, насамперед при будівництві, експлуатації та ремонті автошляхів, державних закупівель.

Відтак, акцентовано увагу на необхідності активізації роботи з виявлення фактів вчинення корупційних правопорушень, протидії організованій злочинності, незаконному гральному бізнесу.

Звертаючись до учасників наради, т.в.о. голови адміністрації Володимир Кальніченко зазначив, що правоохоронні органи доклали значних зусиль для адекватного реагування на криміногенну обстановку на території області з притаманними їй проблемами.

Зокрема, завдяки спільній роботі правоохоронців та інших державних інституцій досягнуто певних позитивних результатів. Насамперед, в області не допущено росту злочинності (кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень зменшилась на 14,8% (із 6255 до 5327)).

Водночас, кількість зареєстрованих в області кримінальних правопорушень на 10 тис населення являється значно нижчою, ніж по державі (в області цей показник складає 42,2 злочини, по державі –57 злочинів). За вказаним показником область на сьогодні займає 5-те місце в державі.

Крім того, більш як на 3 відсотки в порівнянні з минулим роком (на 3,5%) зросла кількість кримінальних правопорушень, по яких особам повідомлено про підозру (із 38,1 до 41,6% ).

Принагідно, Володимир Кальніченко повідомив, що для покращення роботи з профілактики та протидії злочинності, обласною державною адміністрацією підтримано клопотання керівництва Національної поліції в області щодо внесення змін до Комплексної програми профілактики правопорушень та боротьби зі злочинністю на території Хмельницької області на 2016-2020 роки. Відповідні зміни до програм профілактики правопорушень та інші цільові програми прийняті в усіх районах і містах області.

“Вважаю, що подальша реалізація зазначених програм та інших проектів сприятимуть підвищенню рівня громадського порядку та публічної безпеки в регіоні”, – додав Володимир Ілліч.

Під час обговорення усіх проблемних питань учасники наради надали свої конструктивні пропозиції, які стали основою для прийняття комплексу додаткових узгоджених заходів для зміцнення законності та попередження злочинності на Хмельниччині.

Довідка

щодо фінансування Комплексної програми профілактики правопорушень та боротьби зі злочинністю на території Хмельницької області на 2016-2020 роки.

Всього на фінансування заходів Програми впродовж 2016-2019 років з обласного бюджету виділено 4 млн. 263 тис. гривень.

Цьогоріч на фінансування заходів Комплексної програми з обласного бюджету виділено 1 мільйон 115 тисяч гривень, у тому числі для придбання автомобілів підвищеної прохідності «Renault DUSTER» на суму 915 тис. гривень та комп’ютерної техніки.

У 2018 році з обласного бюджету для потреб поліції було виділено майже 2 мільйони гривень (1 млн. 916 тис. грн.), за рахунок яких придбано два спеціалізовані автомобілі«Renault DUSTER» на суму 913 тис. гривень (передані у Дунаєвецький та Старосинявський райони), 30 одиниць комп’ютерної техніки на суму понад 200 тис. гривень, які було розподілено у відділи та відділення поліції області, а також на суму 800 тис. гривень у ряді населених пунктів додатково встановлено камери відеоспостереження.

У 2017 році з обласного бюджету для потреб поліції виділено 732 тис. гривень, за які придбано 4 автомобілі «ЗАЗ Сенс», які були передані в Волочиський, Дунаєвецький, Чемеровецький та Кам’янець-Подільський райони для потреб дільничних інспекторів поліції та громадських формувань з охорони громадського порядку.

У 2016 році на фінансування заходів програми з обласного бюджету було виділено 500 тис. гривень, за рахунок яких в населених пунктах області встановлено системи відеоспостереження (на суму 400 тис. гривень), та придбано паливно-мастильні матеріали (на суму 100 тис. гривень).