31.07.2019 — 14:25

На Ізяславщині тривають консультації стосовно добровільного об’єднання територіальних громад

Минуло кілька років як набрав чинності Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад», який дав офіційний старт укрупненню громад в Україні. Відповідно до Закону, об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст має відбуватися на добровільній основі.

На Ізяславщині у поточному році сформувалася перша сільська територіальна громада – Плужненська загальною площею 176.65 км 2, до котрої увійшли Плужненська, Мʼякотівська та Шекеринецька сільські ради. Проте залишаються 26 сільських та одна міська рада в Ізяславському районі, котрі також можуть укрупнюватись.

З метою активізації роботи із створення об’єднаної територіальної громади 29 липня відбулися громадські обговорення на території Ліщанської та Теліжинецької сільських рад щодо утворення сільської територіальної об’єднаної громади, охопивши території Великопузирківської, Тернавської, Теліжинецької, Ліщанської, Сахновецької, Новосільської та Щуровецької сільських рад із центром в с.Сахнівці.

До обговорення долучилися заступники голови облдержадміністрації Світлана Павлишина та Сергій Ткачук, директор Хмельницького Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцковський, радник з питань децентралізації Вікторія Любенчук, спеціаліст управління регіонального розвитку та будівництва обласної державної адміністрації Вадим Трач, керівництво району.

Заступники голови облдержадміністрації поінформували присутніх про основні аспекти добровільного об’єднання територіальних громад.

У своїх виступах вони зазначили, що процес добровільного об’єднання має завершитися у 2019-2020 роках, у перспективі очікується зміна механізму створення об’єднаних громад та формування районів. Зволікання із процесом об’єднання тягне за собою втрату преференцій та допомоги із боку держави та міжнародних донорів на розвиток інфраструктури та закладів соціальної сфери. Також втрачається можливість на реалізацію різноманітних проектів, у тому числі і за рахунок міжнародних організацій. Ті громади, що встигли об’єднатися раніше, уже котрий рік отримують значну фінансову підтримку від держави, яку використовують для розвитку і розбудови. Не об’єднані території такої можливості не мають.

У свою чергу, Ліщанський та Теліжинецький сільські голови коротко охарактеризували фінансовий та соціально-економічний стан своїх сільських рад.

У ході зустрічі між учасниками відбувся досить тривалий конструктивний діалог, у ході якого було розглянуто питання практичної реалізації процесу формування ОТГ. Також обговорено ті виклики та ризики, що можуть виникати у цій справі. Адже громадськість у першу чергу цікавили питання чи матиме можливість фінансово спроможна громада забезпечити себе і ще й розвиватися? Як буде поставлена соціальна сфера, а також щодо інфраструктури нової громади, яка потребує чимало вкладень. Жителів вищезгаданих сільських рад цікавили й питання з використання землі, утримання доріг, тощо.

На усі поставлені питання організаторами та гостями були дані обґрунтовані відповіді.

Підводячи підсумки зустрічі, Ліщанський та Теліжинецький сільські голови зазначили, що процес добровільного об’єднання територіальних громад — неминучий для сільських рад, які хочуть розвиватись. Потрібно із повною відповідальністю підійти до даного процесу, ще раз обговорити всі ключові моменти об’єднання, адже це надзвичайно важливе питання нашої життєдіяльності сьогодні та на значну перспективу.

Ізяславська РДА