02.08.2019 — 16:01

В обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провели навчання для майбутніх прийомних батьків та опікунів

Сьогодні завершилося десятиденне навчання для кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, потенційні опікуни, піклувальники, усиновителі за українською версією програми «ПРАЙД», що проходило на базі Хмельницького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Заняття проводилися у формі тренінгу, а проводили їх досвідчені спеціалісти Центру: заступник директора-начальник відділу методичного забезпечення соціальної роботи Наталія Мельник та провідний фахівець із соціальної роботи відділу методичного забезпечення соціальної роботи Тетяна Яцух.

Тренінговий курс складається з чотирьох основних компонентів: безпосередньо тренінгових сесій, самостійної роботи у перерві між ними, зустрічей тренерів з сім’єю за місцем проживання та надання тренерами рекомендацій щодо спроможності сім’ї взяти на себе виховання дітей.

Тренінгові сесії – це заняття, які проводять тренери для потенційних прийомних батьків. Кожна сесія присвячена розкриттю відповідної проблематики та являє собою набір інтерактивних завдань, виконуючи які всі учасники знаходитимуть відповідь на ті чи інші запитання. Таким чином, основний акцент робиться на тому, щоб заняття не проходили не у вигляді лекцій, а навпаки, були побудовані на активній участі самих батьків.

Під час самостійної роботи між сесіями учасники виконують домашні завдання та працюють з іншими матеріалами, які будуть запропоновані.

У ході зустрічей тренерів з сім’єю за місцем проживання проводяться індивідуальні бесіди, що допомагають обговорити матеріал, про який ідеться на сесіях, а також визначити наскільки сім’я готова прийняти дитину на виховання.

Завершальним етапом є  написання тренерами рекомендацій щодо можливостей сім’ї, віку, статі кількості  дітей, які батьки мають бажання та можливість виховувати.

Усі кандидати, що успішно пройшли етапи тренінгових навчань отримали відповідні довідки про проходження курсу підготовки прийомних батьків, батьків-вихователів, потенційних опікунів, піклувальників, усиновителів які мають намір взяти дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування.

Маємо надію, що завдяки здобутим знанням а практичним рекомендаціям вже найближчим часом сім’ї учасників навчань поповняться новими членами, а отже, поменшає у нашій області самотніх діток, які живуть в очікуванні любові та родинного затишку.

За інформацією Хмельницького обласного
центру соціальних служб для
сім’ї, дітей та молоді