02.08.2019 — 17:18

У Сатанівській ОТГ відкрили Центр надання соціальних послуг

Сьогодні в Сатанівській ОТГ відбулася урочиста подія, якої мешканці громади очікували декілька років – відчинив свої двері для відвідувачів новий Центр надання соціальних послуг. Розділити святковий настрій з громадою завітали заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина, керівники профільних департаментів та управлінь ОДА, директор Хмельницького Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцковський.

Колись у цьому приміщенні розташовувався будинок культури, однак керівництво Сатанівської ОТГ свого часу вирішило, що цей заклад має працювати в іншому форматі. Завдяки спільним зусиллям обласної та місцевої влади, ця ідея втілилась в життя та стала частиною проєкту «Громада для людини: підвищення компетентності громад для розвитку соціальних послуг» Партнерства «Кожній дитині» за підтримки Програми “U-LEAD з Європою”.

У 2017 році проєкт отримав і відповідне фінансування з Державного фонду регіонального розвитку. Роботи велися протягом 2017-2019 років. Загальна кошторисна вартість об’єкту становить 5,23 млн.грн., з яких 4, 685 млн.грн. надійшли з ДФРР, а ще понад пів мільйона гривень виділили в рамках співфінансування із бюджету громади.

Відтепер цей Центр надаватиме соціальні послуги для 8 000 громадян Сатанівської ОТГ. Як повідомляють у  селищній раді, тут можна буде отримати послугу догляду вдома, адресної допомоги, соціально-педагогічні та послуги з медичної реабілітації і масажу, проводити профілактику та лікування плоскостопості та сколіозу, займатися лікувальною фізкультурою, тощо. Не забули і про створення комфортних умов для відвідувачів, зокрема передбачено комфортний зал очікування.

Як зауважила Світлана Павлишина, вітаючи керівництво громади та гостей церемонії, відкриття такого закладу може слугувати яскравим прикладом реалізації реформи децентралізації, адже втілити його вдалося завдяки поєднанню двох важливих чинників: ініціативи місцевої влади, що турбується про задоволення потреб мешканців громади, та державної фінансової підтримки цього рішення. Посадовець висловила упевненість, що спеціалісти Центру зможуть значно підвищити рівень надання соціальних послуг в громаді та будуть активно їх удосконалювати.

“Мені дуже приємно бути сьогодні на цьому святі. Цей Центр –  яскравий приклад того, як влада має працювати для людей. Кількість проектів, реалізованих в Сатанівській громаді просто вражає. Особливо приємно те, що скористатися результатами роботи можуть усі мешканці, – сказала Світлана Андріївна. – Зокрема, тут, у Центрі надання соціальних послуг допомогу зможуть отримати громадяни, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, ті, хто потребують соціально-побутової і психологічної адаптації, реабілітації після травм, дітки з особливим освітніми потребами та багато інших. Такі проєкти вселяють в людей  надію та віру в добро, а тому хотілось би частіше мати можливість бути свідком таких важливих для наших громадян подій, як ця.”