09.08.2019 — 11:18

У Дунаївцях відбулася всеукраїнська науково-практична конференція

Днями в Дунаївцях відбулася всеукраїнська науково-краєзнавча конференція «Селище Дунаївці в сузір’ї територіальних громад: минуле і сьогодення», присвячена 105 річниці вказаного населеного пункту. У роботі конференції взяли участь біля 300 науковців з Хмельницької та Вінницької областей, представники районної влади та органів місцевого самоврядування.

Під час конференції презентували книгу «Селище Дунаївці в сузір’ї громад», авторами якої є краєзнавець Віктор Прокопчук і начальник архівного відділу Дунаєвецької районної державної адміністрації Аксинія Камінська. Книга містить історії 18 населених пунктів, які увійшли до Дунаєвецької селищної об’єднаної територіальної  громади, заснованої 2015 року із центром у селищі Дунаївці.

Наукові доповіді охопили історію населених пунктів Дунаєвецької ОТГ від найдавніших часів до сьогодення. Зокрема, великий інтерес присутніх викликала доповідь професора кафедри архівознавства, кандидата історичних наук, доцента Юрія Хоптяра. Науковець  дослідив історію залізничного будівництва на Поділлі в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. (на матеріалах Дунаєвецького району).

Не менш цікавий матеріал представив і  член Національної спілки краєзнавців України Анатолій Роздобудько – «Визволення території нинішньої Дунаєвецької селищної ОТГ від німецьких окупантів крізь призму штабних донесень (березень 1944 р. )».

Перший заступник відділення Національного олімпійського комітету України в Хмельницькій області Віктор Флентін представив розвідку «Їй пасують європейські нагороди», яка увійшла до  презентованого видання про Дунаєвеччину. Героїня цього біографічного нарису – гордість українського спорту  Марина Бех-Романчук, яка народилася і проживала до 10 років у селі Морозів, яке входить до складу ОТГ. Доповідач нагадав присутнім нещодавні спортивні здобутки уславленої землячки: «золото» та «бронза» II Європейських ігор в Мінську, лідерство у престижній серії міжнародних легкоатлетичних змагань «Діамантової ліги».

Віктор Володимирович зазначив, що для титулованої землячки у місті Хмельницький, де вона сьогодні проживає та тренується, створені належні умови для тренувань протягом усього року (є стадіон із сучасним синтетичним покриттям бігових доріжок і секторів, проводиться реконструкція покриття в манежі). То ж сподіваємось вже найближчим часом на подолання Мариною завітного 7-метрового рубежу і вагомих досягнень на світовому рівні.

Він також наголосив, що керівники відділення НОК в області неодноразово брали участь в організації та проведенні спортивно-видовищних заходів у Дунаєвецькій громаді, у тому числі змагань «Ми шукаємо твоє ім’я, майбутній олімпієць» (2015 рік) в програмі Олімпійського дня. Віктор Флентін передав сувенірну олімпійську продукцію.

По завершенню роботи конференції селищний голова Антон Камінський відзначив Подяками та Грамотами учасників заходу за значний внесок у дослідження історії та культури Дунаєвецької селищної ОТГ, підготовку змістовних доповідей, підтримку громадських ініціатив зі збереження та розвитку історії та культури рідного краю та активну участь у всеукраїнській науково-краєзнавчій конференції «Селище Дунаївці в сузір’ї територіальних громад: минуле і сьогодення».

За інформацією Хмельницького обласного відділення НОК