09.08.2019 — 15:41

В Департаменті агропромислового розвитку підбили підсумки роботи за І півріччя 2019 року

Сьогодні т.в.о. голови обласної державної адміністрації Володимир Кальніченко взяв участь у засіданні колегії Департаменту агропромислового розвитку за підсумками роботи за І півріччя 2019 року.

На засіданні також були присутні директор Департаменту Олег Омелянюк, члени колегії, працівники Департаменту, начальники управлінь (відділів) агропромислового розвитку райдержадміністрацій.

Олег Омелянюк у своєму виступі доповів, що станом на 08 серпня агроформуваннями області зібрано ранні зернові культури на площі 316,8 тис.га, що складає 87 % до запланованого. Валовий збір становить 1 млн. 731 тис.тонн. з середньою урожайністю 54,6 ц/га. Для порівняння у минулому році на дане число було намолочено 1 млн. 464 тис. тонн ранніх зернових з урожайністю 53,3 ц/га на площі 274,7 тис.га (80%). Повністю зібрано озимий ріпак на площі 72,6 тис.га, намолочено 23,5 тис. тонн з урожайністю 32 ц/га.

Індекс обсягу сільськогосподарського виробництва за січень-червень поточного року порівняно з відповідним періодом минулого року становить 98,7%, в тому числі по сільськогосподарських підприємствах – 99,4%, в господарствах населення – 98,2 відсотка. Основною причиною зниження індексу виробництва валової продукції сільського господарства в галузі рослинництва стало зменшення виробництва ягід, ранніх овочевих та зернових культур в червні поточного року через  зміщення на декаду строків збирання.

Нарощування обсягів виробництва валової продукції в сільськогосподарських підприємствах забезпечено найбільше – у Дунаєвецькому районі (141,8 %), Деражнянському (127,0%), Ізяславському (124,8%), Красилівському (118,2 %).

Середня заробітна плата штатного працівника (по основному колу звітуючих) у червні  2019 р. становила 8930 грн, що в 2 рази вище рівня мінімальної заробітної плати, а відносно червня 2018 року зросла на 778 грн.

В області на сьогоднішній день вже працює п’ять фермерських господарства сімейного типу з виробництва молока. Проводиться робота над створенням ще восьми фермерських господарств за підтримки проекту «Укрмілкінвест»в Ізяславському, Білогірському, Дунаєвецькому, Хмельницькому, Красилівському районах. У 9 районах області створено та функціонує 15 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Директор Департаменту вкотре наголосив на необхідності створення сімейних молочних ферм, на об’єднанні в кооперативи, адже це є одним із важелів впливу на цінову ситуації та можливістю надання якісної сировини.

В свою чергу, Володимир Кальніченко зауважив, що для більш продуктивної роботи потрібно зустрічатися з керівниками харчових та переробних підприємств, знаходити причини, через які наша сировина відправляється на переробні підприємства інших областей та прикладати усіх можливих зусиль для їх вирішення.

У першому півріччі сільгоспвиробникам області через Департамент агропромислового розвитку було надано 3,2 млн.грн. державної бюджетної підтримки, які були спрямовані на часткову компенсацію відсоткової ставки за банківськими кредитами для 18 підприємств. Крім того, спеціальна бюджетна дотація за утримання молодняка великої рогатої худоби на сьогодні повністю перерахована фізичним особам.

Враховуючи інформацію щодо надання фінансової підтримки у 2018 році малим фермерським господарствам, слід зазначити, що деякі районні управління (відділи) агропромислового розвитку райдержадміністрацій провели не на найвищому рівні інформатизацію щодо видів державної підтримки. На це вказує звіт Мінагрополітики про використання бюджетних коштів за 2018 рік. Так, фермерські господарства Ізяславського району зовсім не користувалися жодним з видів державних дотацій, що діяли для фермерських господарств, а в таких районах, як Деражнянський, Славутський, Хмельницький та Шепетівський максимум тільки по 2 підприємства з району отримали один з видів держпідтримки.

Тому, одним із завдань є покращення комунікації із керівниками фермерських господарств, адже на сьогодні із державного бюджету виділяється значна фінансова підтримка для розвитку аграрної галузі і це потрібно донести до кожного підприємця та малого фермера на селі.

Також, у 2019 році на «Програму розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки» передбачено фінансування з обласного бюджету в сумі 4,4 млн. грн на часткове відшкодування вартості доїльних апаратів. Станом на 08 липня поточного року на виконання Програми у 2019 році за напрямом «Часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання (включаючи приватний сектор)» прийнято 310 пакетів загальна вартість обладнання становить 2,3 млн. гривень.

На вересневу сесію поточного року заплановано внести зміни до Порядку відшкодування коштів «Часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання (включаючи приватний сектор)».

За підсумками колегії учасники засідання отримали рекомендації і завдання для подальшого їх вирішення в межах компетенції.