15.08.2019 — 13:29

Хмельниччина долучилася до проекту «Поліцейський офіцер громади»

Сьогодні, в рамках старту проекту «Поліцейський офіцер громади», Хмельниччину відвідав Голова Національної поліції України Сергій Князєв.

В період коли в країні активно відбуваються адміністративні реформи, наші міста і села потребують особливої уваги у напрямку створення безпечного та комфортного для життя громадян середовища. Саме тому, сьогодні дається старт новому ініціативному кроку Національної поліції України – «Поліцейський офіцер громади». Хмельницька область стала п’ятою, де з’являться поліцейські офіцери громади.

Проект «Поліцейський офіцер громади» – це продовження впровадження реформи поліції, метою якого є тісна взаємодія поліцейського з об’єднаною територіальною громадою та мешканцями сільської місцевості. Акцент робитимуть на передбачення правопорушень, постійно спілкуючись із мешканцями громади.

Вітаючи учасників заходу, Сергій Князєв зазначив, що ще в 2015 році на Хмельниччині була спроба започаткувати подібний проект, проте на той час через відсутність фінансових і технічних можливостей не вдалося реалізувати задумане на теренах області. Сьогодні реалізація цього проекту стала можлива завдяки підтримки Уряду Сполучених Штатів Америки, і він почав активно впроваджуватися у кількох регіонах держави, серед яких є і Хмельницька область.

Голова Національної поліції України розповів, що кожен поліцейський офіцер громади буде забезпечений службовим транспортом. Офіцери постійно перебуватимуть в ОТГ, періодично з’являючись до відділу поліції для звіту чи отримання настанов. При цьому комунікація поліцейського з керівництвом відбуватиметься з використанням електронних засобів зв’язку. Крім того, після навчання офіцерів громад розглядатиметься можливість їхнього оснащення електронними засобами для стягнення штрафів за правопорушення, що належать до зони відповідальності поліції.

Сергій Князєв додав, що Національна поліція планує не зупинятися на п’яти областях, де  цьогоріч почне діяти проект «Поліцейський офіцер громади». При цьому наступним кроком стане реорганізація роботи відділів і відділень поліції на місцях.

Керівник регіонального офісу ІСІТАР (International Criminal Investigative Training Assistance Program) в Україні пан Джон Монтаніо зазначив, що цей проект дозволить головам громад працювати на своїй території у тісній співпраці з поліцією, аби вирішувати та знаходити проблеми на первинному рівні.

«Майбутні поліцейські офіцери громади, які працюватимуть у ваших громадах, навчатимуться, як знаходити, вирішувати, зменшувати кількість та викорінювати проблеми перед тим, як вони можуть перетворитися у великі неприємності. Це називається проактивним підходом в роботі поліції», – зазначив Джон Монтаніо, наголосивши, що такий підхід є дуже ефективним та цінним у роботі поліції у всьому світі.

Висловив слова вдячності керівництву Національної поліції України та міжнародним партнерам за провадження нових ініціатив у напрямку реформування правоохоронних органів на теренах області і т.в.о. голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко.

Володимир Ілліч зауважив, що головним завданням на часі є налагодження ефективної взаємодії між органами місцевого самоврядування, поліцією та людиною. Посадовець висловив сподівання, що проект, який сьогодні запроваджується в області, сприятиме напрацюванню ефективного алгоритму співпраці місцевої поліції, органів влади та територіальних громад у забезпеченні належного публічного порядку і безпеки, захисту прав і свобод громадян від протиправних посягань.

«Наше спільне завдання, щоб кожен мешканець Хмельниччини міг відчути, що він захищений і вчасно отримає допомогу. Бажаю офіцерам поліції успіхів у нелегкій та відповідальній службі на благо українського народу», – додав т.в.о. голови адміністрації.

В рамках заходу 35 керівників ОТГ підписали Меморандум про співпрацю з поліцією. Новообрані офіцери громади, які нестимуть службу на територіях, пройдуть відповідне навчання у рамках міжнародної програми.

Учасники заходу також мали можливість ознайомитися з інформацією про досвід та досягнення Дніпропетровщини, яка першою розпочала впровадження даного проекту.