15.08.2019 — 18:30

Представники суспільно-культурного товариства «Переселенці» взяли участь у XX фестивалі лемківської культури

На теренах Хмельниччини активно діє регіональне суспільно-культурне товариство «Переселенці», яке утворене і зареєстроване в 2002 році з представників депортованих українців (лемки, бойки та переселенці). Щорічно в першу суботу серпня представники цієї громадської організації беруть участь у Всеукраїнському фестивалі лемківської культури.

Цьогорічну, вже двадцяту, варту запалили у містечку Монастириська Тернопільської області, у місці найкомпактнішого проживання лемків, які насильницьким методом були виселені в 1944-1946 та 1951 р.р. з їх споконвічних земель Лемківщини, Надсяння, Холмщини.

Лемки є етнічною гілкою українського народу, вони здавна проживали на обох схилах Карпат. Під час “хрущовської відлиги” тисячі лемків повернулись в Галиччину. Найбільше їх розмістилося в Монастириськах. Також колишні переселенці та їх нащадки мешкають і на теренах Хмельниччини.

У святковий день фестивалю у дубовому урочищі “Бичова” на Ватряному полі поєднались казкова прикарпатська природа, думки і серця багатьох лемків з усього світу. П’ятнадцятитисячна колонаурочистою ходою пройшла по містечку Монастириська з покладанням квітів до пам’ятника Т.Г. Шевченку, Пам’ятного знаку депортації та до фігури Покрови Пресвятої Богородиці.

Поділля з штандартом ”Хмельницька область” представили на фестивалі понад 50 учасників. Серед них вчителі, медики, інженери, пенсіонери, студенти та школярі з міста Хмельницького та з районів. Поїздка хмельницькі лемків відбулася завдяки підтримці Хмельницької ОДА, зокрема заступника начальника культури, національностей релігій та туризму ОДА Валентини Лукашук, що посприяла виділенню автотранспорту для перевезення учасників фестивалю.

Основне дійство розгорнулося в музейному комплексі “Лемківське село” в урочищі “Бичова”. Під час урочистого відкриття свята голова Хмельницького регіонального суспільно-культурного товариства «Переселенці» Микола Букацький виконав почесну почесну місію – підняв прапор Всеукраїнського товариства «Лемківщина».

Привітали учасників фестивалю представників місцевої влади, громадських установ та організацій України, Тернопільської області, народні депутати України та гості із закордонних країн.

Апогеєм дійства став святковий концерт професійних та аматорських колективів і окремих виконавців. До програми концерту увійшли 70 виступів виконавців лемківської пісні, музики, танців та різноманітних конкурсів, спортивних змагань, виставок малярства, різьби, вишиванок. Такими зворушливими епізодами була переповнена вся дводенна програма XX фестивалю лемківської культури.

Побачене цьогоріч на ”Лемківській ватрі” приємно вразило делегацію хмельничан своїм розмахом, яскравістю барв, усмішок, почуттям єдиної української родини, причетністю кожного присутнього до цієї історичної події та додало усім нам натхнення до участі в нових етнічних фестивалях.

Незабутні емоції викликала велика кількість ”по-лемківськи” вбраних маленьких дітей і підлітків зі своїми батьками, бабусями і дідусями, що стали живим втіленням своєрідної естафети трьох поколінь лемків.

Після фестивалю хмельницька делегація відвідала Марійський духовний центр у с.Зарваниця, що на Тернопільщині. Хмельницькі “переселенці” свято бережуть культуру власних етнічних меншин, пам’ятають історію та закликають не лише представників своєї етнічної спільноти, виступають символічними посередниками у налагодженні діалогу добросусідства з польським народом,  послідовно виступаючи за євроінтеграційні процеси у нашій державі.