21.08.2019 — 18:10

В облдержадміністрації обговорили проект Регіонального плану управління відходами в Хмельницькій області до 2030 року

Сьогодні під головуванням т.в.о. голови обласної державної адміністрації Володимира Кальніченка відбулося засідання робочої групи зі сприяння розробленню проекту Регіонального плану управління відходами у Хмельницькій області. На порядок денний виносилися питання щодо стану полігонів твердих побутових відходів (сміттєзвалищ) в області та розроблення проекту Регіонального плану управління відходами в Хмельницькій області до 2030 року.

Про стан 22 місць видалення відходів в області доповідала директор Департаменту природних ресурсів та екології ОДА Тетяна Дзюблюк. Також учасники засідання обговорили питання експлуатації та дотримання правил пожежної безпеки полігонів (сміттєзвалищ).

Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в області Ігор Баланюк відмітив необхідність приведення діючих полігонів (сміттєзвалищ) у відповідність до вимог чинного законодавства та рекультивації полігонів експлуатація яких повинна бути припинена.

Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами – членами, з іншої сторони Україна взяла на себе зобов’язання з впровадження положень Директив ЄС у сфері управління відходами у національне законодавство, що передбачає докорінне змінення системи управління відходами та перехід до п’яти ступеневої ієрархії управління відходами та ефективної системи планування управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях.

З метою реалізації Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030, що визначає головні напрями державного регулювання у сфері поводження з відходами в найближчі десятиліття з урахуванням європейських підходів з питань управління відходами, затверджено Національний план управління відходами до 2030 року, який є основою для розроблення регіональних планів.

В ході засідання Тетяна Дзюблюк ознайомила присутніх із необхідністю розробки та основними завданнями Регіонального плану управління відходами у Хмельницькій області, який фактично є планом залучення інвестицій та розвитку ринку і бізнесу в області. До розробки таких регіональних планів мають бути залучені абсолютно всі учасники – місцеве самоврядування, безпосередньо громади, представники бізнесу, потенційні інвестори, міжнародні партнери, а також представники Агенції регіонального розвитку.

В свою чергу, Володимир Кальніченко наголосив на системному підході до поводження з відходами на регіональному рівні, впровадження ефективної системи сортування відходів з вилученням ресурсоцінних компонентів та їх переробкою, а також визначення місць під будівництво (технічне налаштування) регіональних полігонів (сміттєпереробних заводів), що відповідають сучасним стандартам та санітарним нормам.

Крім того, представники ТОВ «Екотех-Оіл» розповіли про сучасні технології, які можуть бути застосовані для вирішення екологічних проблем у регіоні, а саме: утилізації скотомогильників, рекультивації полігонів (сміттєзвалищ) та розчищення дна русел річок та водойм.

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації