22.08.2019 — 15:24

На Хмельницькій АЕС тривають ремонтні роботи з відновлення турбогенератора

Згідно із графіком пуску першого енергоблока Хмельницької АЕС 14 серпня 2019 року при виконанні програми пускових операцій виявлено несправність допоміжних систем генератора, систем водневого та водяного охолодження, підвищення віброшвидкості на підшипниках турбогенератора, внаслідок чого випробування було зупинено.

За словами заступника головного інженера з електрообладнання, систем контролю та управління ХАЕС Олександра Копійка, у ході операцій виконання досліду короткого замикання відбулось пошкодження генератора.

За результатами попередньої дефектації вирішено провести модернізацію та ремонт на резервному статорі генератора, що займе менше часу ніж виконання робіт на штатному генераторі першого енергоблока. Зараз на ньому проведено демонтаж обмотки, ведуться роботи на нажимних плитах, системі охолодження стрижнів. Після закінчення модернізаційних робіт буде виконане вкладання обмотки. Також було виявлено пошкодження на роторі. Це вимагає проведення його очищення і виконання робіт для відновлення працездатності.

На початку цього тижня відбулася відеоконференція під головуванням президента ДП «НАЕК» Енергоатом» Юрія Недашковського, де були озвучені стратегічні завдання щодо усунення технічних недоліків та включення в мережу першого енергоблока. Пріоритетними названі роботи, які пов’язані з модернізацією резервного статора та використанням ротора, який зараз знаходиться на Рівненській АЕС. Він, до речі, до 2018 року працював на ХАЕС у складі енергоблока №2 і був переданий на модернізацію за технологією ALSTOM.

Наразі, спеціалістами Хмельницької АЕС розроблені графіки проведення основних робіт під час ремонту турбогенератора спеціалістами ВП «Атомремонтсервіс», які будуть виконувати модернізаційні роботи на статорі. Розробляються також деталізовані графіки виконання робіт. За попередніми підрахунками, повне відновлення працездатності турбогенератора триватиме більше трьох місяців.

Довідково

Відокремлений підрозділ «Хмельницька атомна електростанція» Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» – найпотужніше підприємство Хмельниччини.

Детальніше: www.xaec.org.ua , www.facebook.com/khnpp.