27.08.2019 — 17:44

Легкоатлетичний турнір на Хмельниччині

24-25 серпня у Хмельницькому за ініціативи та підтримки регіонального відділення Національного олімпійського комітету України втретє проведено Відкритий обласний турнір з легкої атлетики серед ветеранів. Змагалися у 14 дисциплінах понад 60 досвідчених спортсменів віком від 30 до 82 років з 12 міст, районів, об’єднаних територіальних громад Хмельниччини, а також Києва, Чернівецької та Івано-Франківської областей.

Особливістю цьогорічного турніру стало проведення змагання з легкоатлетичних стрибків (у висоту, довжину, потрійного стрибка) за участю всіх вікових груп, включаючи дітей шкільного віку, на призи уславленої землячки першого майстра спорту зі стрибків у висоту серед жінок в Україні Олени Шабленко (Кудрявцевої).

На урочистому відкритті спортивного дійства учасників змагань привітали перший віце-президент Асоціації ветеранів спорту України Олімпійський чемпіон Володимир Іванов, голова правління обласної організації ветеранів спорту, член виконкому відділення НОК Віктор Барбалюк, почесний президент обласної федерації легкої атлетики Анатолій Мельник. Вони також вручили подарунки місцевим легкоатлетам-ювілярам: дворазовій учасниці Олімпійських Ігор Тетяні Загрійчук (Філонюк), факелоносцю естафети Олімпійського вогню 1980 року Анатолію Андруховському, відомому в краї поету-пісняру, члену відділення НОК Анатолію Пасічнику.

Право підняти Державний прапор України та прапор НОК України надали срібним призерам цьогорічного чемпіонату світу з легкої атлетики серед ветеранів в польському Торуні Олені Поблічко (диск) та Миколі Оніщуку (спортивна ходьба). А далі спортсмени вийшли на старт.

Місця в окремих дисциплінах визначали за рейтингом, який враховує результат і вік атлета. У найкращій формі наразі серед чоловіків перебуває багаторазовий призер всеукраїнських і міжнародних ветеранських змагань 57-річний кам’янчанин Валентин Ліпіч, у доробку  якого три перемоги. Гідну конкуренцію йому склав на стометрівці 54-річний учасник зимових Олімпійських ігор 1992 і 1994 років Олександр Бортюк (Хмельницький) – єдиний в області призер чемпіонатів Радянського Союзу із зимового та літнього видів спорту, який подолав стометрівку за 13,4 сек.

Серед чоловіків–бігунів варто відзначити одного з найсильніших в країні стаєрів-ветеранів Миколу Стойка (Хмельницький), який напередодні свого 55-річчя здобув дві перемоги на середніх дистанціях. У метанні списа першим став Володимир Мосейчук з Хмельницького, якому мінімально поступився Микола Дубчак з Гуменець.

У штовханні ядра найкращим став Петро Кульчицький з Хотина, а в метанні диска – Петро Юзюк з Коломиї. Найшвидше 3000 метрів спортивною ходьбою пройшов 71-річний Микола Оніщук з Красилова, проте за рейтингом він поступився 81-річному ярмоленчанину Володимиру Бохонському, який за таким же показником виграв у бігу на 5000 м. Обидва – призери чемпіонатів Європи та світу в своїх вікових групах.

Потрійний стрибок прогнозовано виграв киянин Юрій Шукевич і став найкращим в абсолютному заліку, другим – Валентин Ліпіч,на третій позиції – Микола Стойко. До числа призерів змагань увійшли і члени відділення НОК Віктор Флентін (1500м, штовхання ядра) та Анатолій Пасічник (потрійний стрибок).

Серед жінок у штовханні ядра, метанні списа та диска у протистоянні між багаторазовими рекордсменками України серед ветеранів кам’янчанками Оленою Поблічко та Євгенією Янкун перемогу святкувала Євгенія.    У стрибкових дисциплінах домінувала шкільна молодь: довжину виграла хмельничанка Лоліта Юрченко, а потрійний стрибок – Влада Глуховата з Дунаєвець, а висоту – Анна Войтюк  з обласного центру.

За підсумками турніру визначились кандидати від Хмельниччини для поїздки на Кубок України серед ветеранів, який наприкінці вересня традиційно прийматиме Чорноморськ.

За інформацією Хмельницького обласного відділення НОК України