27.08.2019 — 22:27

В обласній філармонії відбулося офіційне відкриття Форуму української молоді діаспори «Хмельниччина 2019»  

Як повідомлялося раніше, на Хмельниччині перебуває делегація представників 19 країн на чолі з Дмитром Лєкарцевим, президентом Світового Конгресу Українських Молодіжних Організацій. Гості прибули в Україну для участі у Форумі української молоді діаспори “Хмельниччина 2019”, який проходить з 26 по 29 серпня у нашій області. Сьогодні  ж представники 20 країн світу, а  саме Сполучених Штатів Америки, Великобританії, Японії, Бельгії, Польщі, Іспанії, Молдови, Грузії, Латвії, Чехії, Угорщини, Ізраїлю, Словаччини, Сербії, Казахстану, Білорусі, Аргентини, Румунії та з усіх куточків України зібралися в органній залі обласної філармонії, аби поділитися враженнями та розповісти про час проведений на теренах нашої області.

Розпочався форум з вітального слова Дмитра Лєкарцева, президента Світового конгресу українських молодіжних організацій, який зазначив, що вже восьмий рік поспіль Форум української молоді діаспори мандрує по різних куточках України. Цьогоріч на ці п’ять днів епіцентром, міжнародною столицею української молоді діаспори стала Хмельниччина. Він наголосив, що Україна може пишатися своєю діаспорою, адже це гідні сини і доньки свого народу. Наша молодь – це лобісти українських інтересів у бізнесі, політиці та культурі, борці із фейками, це молоді науковці на кафедрах в університетах світу від Польщі до Америки. Незважаючи на молодий вік, вони багато знають і багато працюють, досягають шалених результатів.

Пан Дмитро зауважив, що у сучасному світі молодь давно не обмежується заходами студмістечок. Вона є  великою рушійною силою, яка впливає на всі сектори суспільного життя, світову культуру, і світ поступово підходить до визнання цього факту. Саме люди віком від 25 до 35 років, згідно статистичних даних, невдовзі становитиме переважну частину населення нашої планети. Це чітко проявляється в значному “змолодшанні” людей, які займають важливі політичні посади в урядах чи парламентах. Саме молоді люди є авторами найуспішніших стартапів, що стали відомими у всьому світі.

“Молодь має енергію, ентузіазм, має вплив. Саме молоді люди готові змінювати світ на краще. Молодь діаспори та України не просто здатна робити справи – вона вже працює. Сьогодні ми говоримо про те, як далі будувати співпрацю в політиці, бізнесі, інформаційному просторі, соціальних проектах, а головне – ми маємо визначити, як молодь діаспори може допомогти Україні,  і як сама Україна може допомогти їй це зробити, – сказав Дмитро Лекарцев. – Наш Форум – це простір для діалогу. Тут народжуються нові партнерства та нові проекти. І я щиро вірю, що молодість, інноваційність та енергія, якими повна ця зала, зіграють значну роль у побудові нового іміджу України та просування її інтересів у світі.”

Висловив вітання учасникам заходу і т.в.о. заступника голови адміністрації Володимир Кальніченко. Він наголосив, що сьогоднішній Форум  молоді діаспори, зустріч із земляками є дуже важливі для обласної влади.

За словами посадовця, це гарна можливість обмінятись досвідом, почути один одного, зав’язати нові контакти, можливість Хмельниччині презентувати себе та Україну світові, а нашим українцям за кордонами побачити, що реально відбувається в Україні, чим живе українська держава, що хвилює український народ і розказати про це «із перших уст».

«Хмельницька область сьогодні – це регіон зі значним промисловим та науковим потенціалом, розвинутим аграрним сектором, широкими можливостями для розвитку як внутрішніх міжрегіональних, так і зовнішніх міждержавних зв’язків – все це та інше створюють необхідні умови для вкладення інвестицій в економіку області», – зазначив т.в.о. заступника голови адміністрації.

Володимир Ілліч висловив сподівання, що встановлення нових партнерських контактів та налагодження взаємовигідного співробітництва буде гарним продовженням форуму.

Завтра, 28 серпня, планується підписання меморандуму про співпрацю між владою, СКУМО та зарубіжними і українськими громадськими організаціями. 29 серпня відбудеться підсумкова прес-конференція.

Окрім можливості поспілкуватися із представниками влади області і міста, бізнесу Хмельниччини, гості з-за кордону отримали чудову нагоду ознайомитися і з мистецьким доробком наших земляків – артистів обласної філармонії, які неодноразово демонстрували в кращих концертних залах не лише України, а й Європи, що подільська земля багата талановитими музикантами та співаками.