22.08.2019 — 17:15

Консультативна рада з питань гендерної рівності G7 презентувала свій звіт

Консультативна рада з питань гендерної рівності презентувала свої рекомендації щодо просування гендерної рівності та розширення прав та можливостей жінок та дівчат.

Визначено 79 найкращих законодавчих практик у сфері гендерної рівності у чотирьох секторах (боротьба з насильством, розширення економічних можливостей, освіта та охорона здоров’я, ліквідація дискримінації) у всіх регіонах світу.

Рада закликає лідерів G7 та інших країн взяти на себе зобов’язання через «Партнерство Біарріц» ухвалити та впровадити прогресивні законодавчі рамки щодо гендерної рівності, спираючись на її рекомендації. Зокрема, Консультативна рада закликає лідерів:

– зупинити гендерно зумовлене насильство;

– забезпечити справедливу та якісну освіту та охорону здоров’я для жінок і дівчат;

– сприяти розширенню економічних можливостей жінок і дівчат;

– забезпечити повну рівність між жінками та чоловіками у державній політиці.

У звіті зазначається, що понад 2,5 мільярдів жінок та дівчат у всьому світі відчувають на собі вплив  дискримінаційного законодавства та відсутності правового захисту. Дії багатьох сміливих дівчат і жінок порушили мовчання і підкреслили нагальну потребу в рішучих і негайних діях. Рада закликає лідерів G7 бути такими ж сміливими та рішучими, як і ці дівчата та жінки щодня.

Консультативна рада представить свої рекомендації президенту Франції Еммануелю Макрону 23 серпня в Єлисейському палаці. Двоє співголів Ради, лауреати Нобелівської премії Надія Мурад та Деніс Муквеге, а також виконавча директорка ООН-Жінки Фумзіле Мламбо-Нгкука вирушать до Біарріце, щоб представити цей документ лідерам G7 під час сесії з питань нерівності та офіційно започаткувати «Партнерство Біарріц».

Звіт рекомендацій Консультативної ради з питань гендерної рівності G7

Заклик до дії Консультативної ради з питань гендерної рівності G7

Довідково:

Консультативна рада з питань гендерної рівності (The Gender Equality Advisory Council – GEAC) була створена Прем’єр-міністром Джастіном Трюдо під час головування Канади в G7 у 2018 році. Президент Франції Еммануель Макрон поновив її в 2019 році шляхом поновлення її членів та мандатів. До складу Ради 2019 року входять 35 членів, серед яких три лауреати Нобелівської премії миру, представники міжнародних та французьких громадських організацій, представники міжнародних організацій та приватних компаній, представники влади *, журналісти та митці. Консультативна рада тричі збиралася в Парижі у 2019 році. Президент Макрон розпочав роботу Ради у лютому; потім Рада збиралася в травні перед засіданням міністрів G7 з питань рівності між жінками та чоловіками та в липні. Крім того, члени Ради брали участь у більшості засідань міністрів G7, посилюючи тим самим місце гендерної рівності в порядку денному Великої Сімки.

* Рада є незалежним органом. Представники уряду визнають виклик як відстоювання, так і отримання рекомендацій у їх подвійних ролях як членів Ради та Великої сімки, і не вважають цей звіт урядовим документом схвалених рекомендацій.

Джерело