28.08.2019 — 09:43

Визначено переможців всеукраїнського конкурсу на найкращу публікацію про НАТО

Переможці конкурсу серед регіональних медіа на найкращий матеріал про НАТО та державну політику у сфері євроатлантичної інтеграції у вересні відвідають штаб-квартиру Північноатлантичного Альянсу у Брюсселі. Почесні дипломи переможцям, а також тим, хто посів 2 та 3 місця, вручила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що її дуже тішить різноманіття конкурсних робіт, а також той факт, що авторами робіт були не лише журналісти, а й військові та волонтери, як жінки, так і чоловіки, молодь і старші люди. Серед учасників конкурсу є представники багатьох регіонів України. «Своїми дуже професійними й надихаючими творами ви перетворюєте емоційну підтримку державної політики євроатлантичної інтеграції на свідому громадянську позицію»,  – підкреслила Віце-прем’єр-міністр.

Вона наголосила, що в сучасному світі не існує безпеки поза простором НАТО та поза процесом євроатлантичної інтеграції. Україна визначилась зі шляхом подальшого розвитку і взяла чіткий курс на членство в НАТО, прописаний у Конституції. Проте протягом майже усього часу незалежності України цілеспрямовано і планомірно велась робота щодо закріплення у свідомості українців міфів про НАТО, повного несприйняття Альянсу. «Мені особисто фантазії навколо НАТО нагадують медузу Горгону з давньогрецької міфології – як тільки відтинаєш одну голову, на її місці з’являється дві нові. Сьогодні ми маємо значно кращу інформаційну ситуацію у сфері співробітництва з НАТО, ніж вісім, п’ять чи навіть три роки тому. Відійшов у минуле міф, що розповсюджувався кремлівською пропагандою, про те, що НАТО – агресивний блок, який несе небезпеку війни на нашу землю. Цей міф пішов у історію через події, які сталися, коли напав на нас аж ніяк не той «агресивний блок», про який ми чули двадцять років. Але як дорого нам коштувало розвінчання цього міфу! Тому дуже важливо не чекати, поки міфи розіб’є сама історія, це треба робити заздалегідь», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона підкреслила важливість роботи журналістів у цій сфері, а також необхідність прискорення темпу реформ, реалізація яких запланована в Річних національних програмах під егідою Комісії Україна – НАТО. «Сьогодні ми вперше в українській історії маємо унікальну ситуацію, коли в суспільстві є консенсус щодо євроатлантичного вибору України. Нині питання в тому, як зробити, щоб наступні кроки були максимально ефективними. Я хочу сподіватися, що нова влада підтримає й надалі впроваджуватиме стратегічний курс нашої держави на членство в НАТО», – наголосила Віце-прем’єр-міністр.

Начальник управління з питань телебачення і радіомовлення, європейської та євроатлантичної інтеграції Державного комітету телебачення і радіомовлення Олександр Ободович зазначив, що конкурс журналістських робіт з візитом до штаб-квартири НАТО в якості винагороди за перемогу та з фінансуванням з боку держави проводиться вперше. Конкурс разом з низкою потужних інформаційних кампаній реалізується в межах Плану заходів щодо реалізації Концепції вдосконалення інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2019 рік. Мета конкурсу – зростання уваги та фахового підходу ЗМІ до висвітлення тематики НАТО та держполітики у сфері євроатлантичної інтеграції і, як результат,  підвищення поінформованості населення про ці напрями.

Юрій Біловус, представник ТОВ «Спецекспотрейд» – переможця тендера на організацію конкурсу – презентував роботи номінантів та переможців.

У номінації «Найкраща публікація у регіональних ЗМІ» посіли:

1 місце – 4,72 бала. Марія Шевчук з роботою «Навчаємось та захищаємось» (Газета «Одеські вісті», м. Одеса);
2 місце – 4,51 бала. Володимир Геник з роботою «Про НАТО мовою плаката» (Газета «Чорноморські новини», м. Одеса);
3 місце – 4,27 бала. Володимир Геник з роботою «Квіти від НАТО на Європейському Майдані» (Газета «Чорноморські новини», м. Одеса).

У номінації «Найкраща публікація в електронних ЗМІ» посіли:1 місце – 3,8 бала. Олександра Бичковська з роботою «НАТО: український вектор» (Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів; публікація на інформаційному порталі «НАШ ГРАД», м. Київ);
2 місце – 3,74 бала. Оксана Ілюк з роботою «NATO’s anniversaries: is Ukraine invited for a birthday party?» (ГО «Інтерньюз-Україна», м. Київ, публікація на інформаційному порталі UkraineWorld);
3 місце – 3,71 бала. Ольга Чернякова з роботою «Три часові виміри прес-офіцера Олени Мокренчук» (Регіональна інформаційна агенція «Час Чернігівський», м. Чернігів).

У номінації «Найкращий аудіотвір» посіли:

1 місце – 4,22 бала. Володимир Гандзюра з роботою «Як співпраця з НАТО в екобезпеці в оборонному секторі у 2019 році відрізнятиметься від попередніх років?» (Директор Центру європейської та євроатлантичної інтеграції Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Міністерства екології та природних ресурсів України; професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, програма на Громадському радіо, м. Київ);
2 місце – 3,86 бала. Тетяна Бакоцька з програмою «РадіоДень 03.07.2019» (Миколаївська філія публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України», м. Миколаїв);
3 місце – 3,78 бала. Тетяна Бакоцька з програмою «РадіоДень 26.06.2019» (Миколаївська філія публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України», м. Миколаїв).

У номінації «Найкращий аудіовізуальний твір» посіла:

1 місце – 4,55 бала. Юлія Пампуха з роботою «70 річниця НАТО» (Відділ зв’язків із засобами масової інформації управління комунікацій та преси Міністерства оборони України, м. Київ, програма вийшла на ресурсах «7 Канал», «Перший міський» (Одеська область), супутниковому телебаченні «Чорноморська хвиля» – трансляція в Одеській області та на супутниковому телебаченні (включаючи окуповані території АР Крим).

У номінації «Найкращий сюжет у новинному та інформаційному блоках» посіли:

1 місце – 4,43 бала. Олександра Туранова з роботою «Стрільба, тактика та контрснайперська боротьба – за стандартами НАТО» (ТОВ «СІРІУС МЕДІА ПРОДАКШН», м. Ужгород);
2 місце – 4,28 бала. Олена Кордоба з роботою «Співпраця УКРАЇНА – НАТО: досягнення та перспективи» (Телекомпанія «МістТБ», м. Львів);
3 місце – 4,1 бала. Олена Кордоба з роботою «Курс УКРАЇНА – НАТО: підсумки співпраці та перспективи членства України в Альянсі» (Телекомпанія «МістТБ», м. Львів).

Джерело