28.08.2019 — 16:24

В. Кальніченко: Маємо працювати на випередження в питанні недопущення занесення збудника АЧС на територію області

У зв’язку з спалахом африканської чуми свиней (АЧС) в господарстві «Галичина-Захід» с. Кавське Стрийського району Львівської області, де наразі необхідно знищити більше 100 тис. поголів’я свиней, під керівництвом т.в.о. голови адміністрації Володимира Кальніченка проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Хмельницькій облдержадміністрації.

Володимир Ілліч зауважив, що керівникам свиногосподарських підприємств необхідно звернути увагу на заходи щодо запобігання та можливого розповсюдження захворювання на АЧС на території нашої області.

Більш детально про аналіз епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней доповів  перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Олександр Садов’юк.

Так, з початку 2019 року в Україні було зафіксовано 43 випадки АЧС (27 – домашні свині, 10 – дикі, 6 – інфіковані об’єкти). У порівнянні з аналогічним періодом 2018 року, кількість випадків АЧС зменшилася на понад 50% (на 58 випадків у порівнянні з 2018 роком). Загалом за останні три роки маємо таку ситуацію щодо АЧС: 2016 – 91 випадок, 2017 – 163, 2018 – 145, 2019 – 43 випадки. У результаті проведених заходів з ліквідації захворювання у 2019 році в Україні оздоровлено 23 неблагополучних щодо АЧС пунктів, виявлених в поточному році. Карантин продовжує діяти в 20 неблагополучних пунктах.

Також доповідач проінформував, що в області зареєстровано 126  свиногосподарств, де утримується 159,4 тис. голів свиней. Проведено перевірки 109 господарств, написано приписи, 50 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. На ІІ півріччя заплановано перевірити виконання вимог приписів, в разі невиконання яких передбачено штрафні санкції для ФОП 20865 грн, для юридичних осіб 33384 грн.

Для ліквідації спалаху з резерву області передано 10 т хлорного вапна та готується 3 бригади фахівців для допомоги в проведенні умертвіння тварин на Львівщині.

Порушили учасники засідання і питання епізоотичної ситуації в мисливських угіддях та заходи недопущення розповсюдження гострозаразних захворювань серед дикої фауни. Так, про стан популяції дикого кабана на території області доповів заступник начальника відділу лісового та мисливського господарства – головний мисливствознавець Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Красов. За його словами, чисельність кабана в мисливських угіддях області станом на 01.03.2019 року становила 1039 голів при оптимальній 1718 голів, і зменшилась в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року на 60 голів.

Ліміт використання кабана дикого в мисливських угіддях області в сезоні полювання 2018-2019 років складав 144 голови. Для забезпечення виконання лімітів використання, строки полювання на кабана були встановлені до кінця січня 2019 року. Користувачам мисливських угідь видано 178 ліцензій, на підставі яких було добуто 84 голови (58% від ліміту). Від усіх добутих тварин працівниками Держпродспоживслужби були відібрані необхідні проби та проведені лабораторні дослідження на АЧС.

Віталій Миколайович повідомив, що наразі продовжується робота по обстеженню мисливських угідь на предмет виявлення хворих та загиблих диких кабанів. Інформація про виявлення захворювання на АЧС в управління не надходила.

Підсумовуючи засідання Володимир Кальніченко звернувся до присутніх з проханням першочергово вжити усіх невідкладних заходів по запобіганню здійснення стихійної торгівлі, при цьому, додав посадовець, необхідно привести у відповідність такі місця, а також усунути усі наявні недоліки у свиногосподарствах області.

Також з  метою недопущення занесення збудника африканської чуми свиней необхідно заборонити завезення побутових відходів з Львівської області на полігон твердих побутових відходів в м. Старокостянтинів.

«Маємо працювати на випередження в питанні недопущення занесення збудника АЧС на території області», – додав Володимир Ілліч.

Довідково:

У період з 2017 по 2019 роки в Україні було зафіксовано 351 спалах АЧС, у Польщі – майже 5 тис., Литві – майже 3,2 тис., Румунії – майже 2,7 тис., Латвії – майже 1,9 тис., Росії – понад 1,4 тис., Естонії – 929. Минулого року вірус сягнув навіть кордонів Китаю (151 випадок), а також Угорщини (985), Бельгії (639) та Болгарії (67). В цьому році  від цього захворювання страждає економіка В’єтнаму – там зареєстровано вже понад 6 тис. випадків АЧС, також почали фіксувати АЧС у Словаччині (12) і Сербії (4).