29.08.2019 — 15:34

Треба завчасно запобігти тим можливим ситуаціям, які можуть виникнути в системі природного характеру, – В. Кальніченко

Сьогодні під час розширеного засідання колегії ОДА начальник управління цивільного захисту населення Юрій Корева доповів про стан техногенної, пожежної і природної без­пеки та виконання законодавства Ук­раїни у сфері цивільного захисту насе­лення і територій області.

Доповідач проінформував, що з метою оперативного реагування на можливі надзвичайні ситуації утво­рено 4 мобільних оперативних групи реагування регіонального та 20 місцевого рівнів, до складу яких включено 664 пра­цівники з числа ава­рійних служб, служб цивільного захисту, будівельних та інших організацій та 164 одиниці техніки. Організовано їх цілодобове чергування.

Також у цьому році проведено комплексні та контрольні перевірки стану цивільного захисту у шести районах, командно-штабні навчання з органами управління трьох місцевих ланок. У поточному році проведено показові спеціальні тренування обласних спеціалізованих служб захисту сільськогосподарських тварин і рослин та інженерної, у ході яких відпрацьовано питання організації реагування та взає­модії сил і засобів служб при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. У тренуванні взяло участь 80 осіб керівного складу та працівників служб.

Відтак, завдяки налагодженій системній профілактичній та попереджувальній роботі протягом останніх п’яти років спостерігається тенденція до зменшення кількості надзвичайних ситуацій, загиблих і постраждалих у них.

Юрій Миколайович зазначив, що на території області функціонують 640 потенційно небезпечних об’єк­тів, серед них Хмельницька атомна електростанція, 13 хімічно-небезпечних об’єктів, 101 об’єкт нафтогазопроводів, 12 нафтобаз і складів паливно-мастильних матеріалів, 4 бази зберігання озброєння та боєприпасів Міністер­ства оборони України.

За його словами, аварії на будь-якому з них можуть призвести до виникнення над­звичайних ситуацій. Так, протягом 2016-2019 років вжито заходів щодо вдосконалення та подаль­шого розвитку обласної системи централізованого оповіщення та зв’язку, а саме:

– встановлено 3 модулі керування оповіщенням та 15 сигнально-гучномов­них пристроїв БО-ФМ, що дозволило значно розширити можливості існуючої системи оповіщення;

– прийнято розпорядження голови облдержадміністрації від 22.01.2018 № 123/2018-р “Про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнен­ня надзвичайних ситуацій та зв’язку у сфері цивільного захисту Хмель­ницької області”, яким визначено завдання щодо проєктування та рекон­струкції місцевих систем оповіщення;

– протягом 2016-2019 років на реконструкцію і вдосконалення місцевих систем оповіщення цивільного захисту з бюджетів усіх рівнів виділено та освоєно більше 3282,6 тис. грн, за які встановлено 4762 ФМ приймачів, 28 пристроїв автоматичного дзвону, 195 акустичних систем типу “Велез” та “Кларіті”, що дозволило організувати оповіщення населення в селах, де від­сутні інші засоби оповіщення;

– освоєно 600,1 тис. гривень на експлуатаційно-технічне обслуговування апаратури оповіщення ци­вільного захисту.

За словами доповідача, реалізацією зазначених заходів повністю забезпечено покриття площі оповіщення та доведення необхідної інформації до населення.

Поряд з цим, проводиться активна робота з підготовки захисних споруд цивільного захисту для укриття населення.

Так, в області нараховується 903 захисних споруди цивільного за­хисту, з них 143 схо­вища та 760 протирадіаційних укриттів. Покращено стан 112 захисних споруд, на що було виділено та освоєно близько 17,0 млн грн, з них з місцевих бюджетів – 0,6 млн грн, кошти влас­ників – 3,6 млн грн та 12,8 млн грн – кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенса­ції ризику населення, яке проживає на території зони спостереження.

Значно зріс показник готових захисних споруд у містах Хмельниць­кий, Шепетівка, Старокостянтинів, Нетішин та Славута, Теофіпольському, Волочиському, Хмельницькому та Чемеровецькому районах. Проведено капітальні та поточні роботи всіх захисних споруд кому­нальної власності м. Славута, організовано цю роботу у м. Нетішин.

Практично завершено технічну інвентаризацію захисних споруд, за ре­зультатами якої оформлено технічну документацію на 853 захисних споруди, що становить 94,5% від їх загальної кількості. Для здійснення дозиметричного і хімічного контролю створено 27 розрахунково-аналітичних груп та 136 постів радіаційного та хімічного спосте­реження.

У 2018 році здійснено заходи із планової заміни респіраторів для непра­цюючого населення зони спостереження (придбано – 65,789 шт. респіраторів “А-200-П-3” на загальну суму 476,388 тис. грн), у поточному році планується оновлення препарату “Калію йодид”.

На території області здійснюють свою діяльність 13 хімічно-небезпечних об’єктів. Протягом 2018-2019 років проведено низку заходів із забезпечення непрацюючого населення, яке проживає у прогнозованій зоні хімічного за­бруднення, засобами індивідуального захисту органів дихання. Завдяки проведеній роботі показник забезпеченості засобами індивідуального захисту зріс на 14% і на теперішній час становить 49% від потреби.

Для здійснення запобіжних заходів у разі загрози виникнення надзви­чайних ситуацій техногенного та природного характеру і ліквідації їх наслідків створено регіональний, місцеві, відомчі та об’єктові матеріальні резерви на загальну суму понад 29,0 млн гривень. Загальне накопичення матеріальних цінностей у регіональному мате­ріальному резерві становить 72,3% від запланованих обсягів.

Накопичення матеріальних цінностей місцевих матеріальних резервів становить 79,3%, з них 82,8% – у районних державних адміністраціях та виконавчих комітетах міських рад та 26% – органах місцевого самоврядуван­ня, утворених об’єднаними територіальними громадами. Протягом 2016-2019 років органами місцевого самоврядування, утворе­ними об’єднаними територіальними громадами, створено матеріальні резерви на суму понад 2,3 млн гривень.

З метою фінансування заходів з ліквідації наслідків надзвичайних ситуа­цій створено резервні фонди на загальну суму понад 22,6 млн грн, з них об­ласний – 1,5 млн грн, районні та міські (міст обласного значення) – 16,3 млн грн, в органах місцевого самоврядування, утворених об’єднаними територіальними громадами, – 4,8 млн гривень.

Поряд з цим, проведено тренування з практичним відпрацюванням заходів з евакуації у разі виникнення надзвичайних ситуацій на Хмельницькій АЕС та базах зберігання боєприпасів Збройних сил України у Старокостянтинівському, Славутському, Деражнянському, Летичівському та Хмельницькому районах. До проведення тренувань залучалися 2724 особи, 186 одиниць техніки та 1 електропоїзд.

У ході навчань та тренувань відпрацьовано організацію роботи комісій з евакуації, оповіщення населення, розгортання евакуаційних органів, забез­печення публічної безпеки, проведено тренування органів управління всіх рівнів щодо переведення системи цивільного захисту на режим функціо­нування в особливий період з практичним розгортанням пунктів управління, організовано навчання в Інституті державного управління у сфері цивільного захисту, Навчально-методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності та консультаційних пунктах області.

З початку року у структурних підрозділах Навчально-методичного центру та консультаційних пунктах навчання з питань цивільного захисту пройшли 843 посадових особи керівного складу та більше 20 тис. населення. Активізовано роботу мобільного навчально-консультаційного пункту, здійсне­но 25 виїздів та надано консультації майже 3 тис. громадян.

Підсумовуючи сказане, т.в.о. голови адміністрації Володимир Кальніченко вкотре звернув увагу керівників на місцях на необхідності формування матеріальних резервів і матеріального фонду, аби забезпечити нормальне проживання людей на відповідній території.  “Треба завчасно запобігти тим можливим ситуаціям, які можуть виникнути в системі природного характеру”, – додав посадовець.