29.08.2019 — 18:15

Завершив свою роботу Форум української молоді діаспори “Хмельниччина 2019”

Сьогодні в приміщенні Агенції сталого розвитку “Астар” відбулася підсумкова прес-конференція учасників Форуму української молоді діаспори “Хмельниччина 2019”, що проходив у нашій області цього тижня. Спікерами виступили Президент Світового конгресу українських молодіжних організацій Дмитро Лєкарцев, заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина, керуюча справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради Юлія Сабій та підприємиця, громадська діячка, співзасновниця Міжнародної організації жінок-українок “МОЖУ” Аліна Скоморохова.

Світлана Павлишина, розпочинаючи спілкування, відзначила, що останні дні видалися дуже цікавими та насиченими різноманітними зустрічами, дискусіями та спілкуванням. Вона висловила сподівання, що невдовзі будуть реалізовані нові проекти співпраці та налагоджені нові зв’язки з українцями діаспори, які зародилися завдяки Форуму.

“Ми спільно з міською радою робили все від нас залежне, щоб ви пізнали наше місто, закохалися у Хмельниччину і надалі були тут частими гостями,” – додала Світлана Андріївна.

Юлія Сабій наголосила, що влада міста робить особливий акцент на залучення молоді до активного суспільного життя, і Форум української молоді діаспори “Хмельниччина 2019” – це саме той захід, який  дозволяє більше розповісти українцям діаспори про наш край та сприяє єднанню українців не лише всередині держави, а у світі. “Ми прагнемо співпраці, взаєморозуміння та спільного бачення того, якою має бути молодіжна політика, як молодіжні осередки та громадські організації, у лавах яких велика кількість молодих людей, мають спільно розвивати наш край та представляти його в Україні та на міжнародному рівні,” – зазначила вона.

Висловила слова вдячності Дмитру Лєкарцеву за його внесок в об’єднання української спільноти  і Аліна Скоморохова, яка також зауважила, що вже є певні результати Форуму. “Саме ви представляєте Україну у всьому світі, ви є кращим цвітом української нації за кордоном. Ми бачимо, що наше спілкування під час Форуму вже принесло плоди. Молодь дуже активна у волонтерському русі, і ми маємо пропозиції від молодіжних громадських організацій щодо допомоги Центру комплексної реабілітації “Родинний затишок”, який учасники відвідали днями. Закладено підвалини нових інформаційних проектів, які будуть надалі спільними зусиллями втілюватися в життя.”

У свою чергу Дмитро Лєкарцев відзначив насичену програму та високий організаційний рівень проведення заходу: “Хмельницький та Хмельниччина показали, що вони круті і вміють по-родинному приймати гостей! Багато хто вперше приїхав сюди. Але за ці п’ять днів більше про Хмельниччину дізналися у 20 країнах світу, адже велика кількість фото та інтерв’ю одразу поширювалися у соціальних мережах. Думаю, що вслід за молодою діаспорою сюди підтягнуться і представники старшого покоління, адже тут є величезні перспективи для нових починань”.

Як зауважив Президент СКУМО, молодь діаспори намітила декілька цілей, організовуючи Форум. Зокрема, вони ставили за мету віднайти нових партнерів, проговорити з ними спільні точки дотику для подільшої співпраці та визначити подальший напрям руху.

“Ми раді, що знайшли підтримку від влади області та міста, організації “МОЖУ”. Сьогодні до цього переліку додається і Агенція сталого розвитку “АСТАР”. Ми були приємно вражені знайомством із Земляцтвом Хмельниччини, адже досі ніколи не чули про існування такої організації. Вже найближчими днями ми плануємо зустрітися з ними в Києві для подальшої співпраці, – сказав пан Дмитро. –  Ми готові поділитися нашим досвідом та надавати підтримку у різних напрямках, тому чекаємо активності від молоді Хмельниччини”.

На завершення прес-конференції Дмитро Лєкарцев відповів на запитання журналістів.

Фінальним акордом зустрічі стало підписання паном Дмитром та директором Агенції сталого розвитку “Астар” Олегом Демчуком  меморандуму про співпрацю між СКУМО та “Астар”.