07.06.2016 — 16:21

«Діти змінюють світ»

У рамках Всеукраїнського дитячого форуму «Діти змінюють світ» за сприяння Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді лідери учнівського самоврядування Хмельниччини зустрілися із Президентом України Петром Порошенком, Уповноваженим президента України з прав дитини Миколою Кулебою та архієпископом Української греко-католицької Церкви Блаженнішим Любомиром Гузаром.

У дводенному форумі взяли участь понад 200 лідерів учнівського самоврядування та учнів-членів МАН із всієї України. Головна мета заходу – створити майданчик для ефективної комунікації між дітьми та владою, надати можливість дітям висловити власні думки та пропозиції щодо вирішення проблем, які стосуються їх життя.

aaa2

Під час роботи у тематичних групах діти обговорювали питання, як школа може навчити свободи; як вчитель може допомогти учневі бути по-справжньому вільною людиною та по-справжньому працювати, навчатись, жити; чи можна в школі навчитись дружби; яку найважливішу мудрість має винести школяр з української школи; як плекати творче мислення в школярів; як може школа допомогти любити життя – бути проактивним і небайдужим; як школа може допомогти бути українцем. Глава держави також приєднався до обговорення цих тем, наголосивши на тому, що саме громадянське суспільство, небайдужі громадяни України, сприяють тому, щоб країна ставала привабливішою, розумнішою, більш чистою, демократичною, сильною, економічно розвинутою та справедливою. У свою чергу, Уповноважений Президента з прав дитини зауважив, що сьогоднішній форум – це лише початок діалогу із дітьми.

aaa1

Учасники дискусії також висловилися за необхідність надання можливості учням самостійно формувати програму навчання у залежності від потреби для подальшого навчання. Порушувалося і питання збільшення ролі та повноважень учнівського самоврядування. Водночас, діти виступали за зближення учнів та вчителів в освітньому процесі – вчитель має бути більше другом і наставником, сприяти розвитку особистостей і підтримувати лідерських рух.

Особливу увагу учасники форуму звернули на питання патріотичного виховання. На їх думку, задля цього у школах необхідно запровадити інтерактивне навчання, спрямоване на вивчення історії Батьківщини, популяризацію вітчизняного туризму.

aaa3

Під час зустрічі із Блаженнішим Любомиром Гузаром, учасники форуму створили справжній відкритий діалог, де змогли поцікавитись баченням та проблемами взаємодії церкви і  молоді, питаннями своєї участі у процесі розвитку країни, можливостями та способами ефективної самореалізації.

aaa4

На завершення зустрічі до усіх присутніх звернувся Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, зазначивши, що у процесі становлення дитини як особистості дорослі не повинні нав’язувати свою думку та встановлювати безкомпромісні правила. Однак, вони мають направляти дитину, допомагати у прийнятті рішень.

Микола Кулеба  побажав лідерам учнівського самоврядування успіхів та віри у свої сили та свою країну.

За матеріалами Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді