04.09.2019 — 18:19

“Окрилені Україною”: Хмельниччина приймає всеукраїнський тренінг з національно-патріотичного виховання

Сьогодні в обласному центрі розпочався триденний всеукраїнський тренінг “Окрилені Україною”, присвячений питанням формування національно-патріотичного світогляду молодого покоління. Співорганізаторами заходу є Міністерство молоді та спорту України, управління молоді та спорту Хмельницької ОДА, Київський університет імені Бориса Грінченка та Інститут проблем виховання НАПН України.

Аби обговорити нові тенденції у сфері національно-патріотичного виховання, обмінятися досвідом та своїми напрацюваннями до Хмельницького приїхали представники з різних куточків України: від Сумщини і Запоріжжя – до Львівщини та Закарпаття. Особливо приємно відзначити, що серед учасників не лише працівники органів влади та місцевого самоврядування, а й громадських організацій, що беруть активну участь в роботі з молоддю та ставлять на меті виховувати патріотів України.

На важливості та актуальності питання національно-патріотичного виховання молодого покоління у контексті сучасної суспільно-політичної ситуації наголосила керівник апарату облдержадміністрації Оксана Самолюк, яка долучилася до участі в заході та привітала гостей нашого краю.

“Мене дуже тішить те, що ми порушуємо надважливі питання сьогодення. Коли, як не зараз, нам формувати патріотичний світогляд молоді, адже саме після подій 2014 року її громадянська свідомість перевернулася. Молоді люди нарешті усвідомили, що вони українці, народжені на величній землі, і тільки у їх руках – майбутнє держави, – зауважила посадовиця. – Бути патріотами – це не просто одягати вишиванку. Це поступатися місцем у громадському транспорті, прибрати за собою після відпочинку на природі, з відповідальністю виконувати свої посадові обов’язки, тобто  усе, від “А” до “Я”. І саме молодь є рушієм цих процесів. Саме тому вдячна всім, хто сьогодні вирішив взяти участь у цьому тренінгу, за активну позицію та актуалізацію питань патріотичного виховання.”

Оксана Самолюк висловила сподівання, що учасники тренінгу відкриють для себе багато нового та  цікавого для своєї подальшої роботи, налагодять нові зв’язки і далі нестимуть спільну ідею, яка єднатиме усіх українців, адже тільки спільними діями можна досягти потужного результату.

Спікерами на тренінгу виступили професор, доктор педагогічних наук з Київського університету ім.Б.Грінченка Жанна Петрочко та старший науковий співробітник, кандидат педагогічних наук з Інституту проблем виховання НАПН України Валентина Кириченко.  Організатори тренінгової програми «Окрилені Україною» ставлять на меті удосконалити підготовку представників структурних підрозділів з питань молоді та спорту та дотичної до цих питань сфери, а також громадських активістів до організації заходів національно-патріотичного виховання молоді, навчити їх ефективно комунікувати та координувати свої зусилля. Найголовніша ж мета – утвердження національно-патріотичної самосвідомості молоді.

Своєрідним символом заходу організатори обрали лелеку, який традиційно в Україні є символом вірності та відданості рідному краю. Для учасників тренінгу проведуть 6 тематичних сесій, у ході яких говоритимуть про патріотизм як цінність і основу єдності нації, нормативно-правові дороговкази національно-патріотичного виховання молоді, навчатимуть аналізувати ресурсні можливості та перешкоди впровадження програм національно-патріотичного виховання. Окрему увагу приділять питанню міжсекторального партнерства у національно-патріотичному вихованні та обміну досвідом. На завершальній сесії обговорюватимуть  такий вияв патріотичної позиції молоді як активна її участь у житті суспільства.

Як зауважили пані Жанна та пані Валентина, тренінг не передбачає довгих нудних лекцій. Робота побудована на тісному спілкуванні, виконанні цікавих вправ, дискусіях з різних питань.

Окрім насиченої навчальної програми, учасники тренінгу матимуть можливість побувати на екскурсії в Меджибізькій фортеці, а також познайомитися з творчістю подільських митців.