05.09.2019 — 10:55

Уряд буде тісно співпрацювати з Парламентом щодо першочергового ухвалення «євроінтеграційних» законів, – Дмитро Кулеба

Кабінет Міністрів та Верховна Рада будуть тісно співпрацювати в напрямку оперативного розгляду та першочергового ухвалення «євроінтеграційних» законопроектів. Про це домовилися Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба та голова комітету ВРУ з питань інтеграції з ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе на засіданні Комітету.

«Курс на зближення України з Євросоюзом – незмінний. На цьому шляху Уряд та Парламент не просто союзники, вони – єдине ціле», – зазначив Віце-прем’єр-міністр. Він наголосив, що вбачає своєю основною задачею на посаді продовження та посилення позитивних досягнень щодо виконання Угоди про асоціацію та започаткованих процесів секторальної інтеграції з ЄС.

Представник Уряду підкреслив, що наразі динаміка розвитку торгівлі України з ЄС дуже висока і випереджає можливості Угоди про асоціацію.

Дмитро Кулеба також наголосив на тому, що спільна робота щодо ухвалення євроінтеграційних законопроектів має бути побудована у найбільш оптимальний спосіб. Він запропонував згрупувати законопроекти за їхньою метою та тематикою. Віце-прем’єр-міністр також підтримав ініціативу Іванни Климпуш-Цинцадзе щодо посилення інституційної спроможності комітету в частині експертизи та аналізу парламентських законодавчих актів на відповідність праву ЄС.

Також він закликав членів комітету бути «адвокатами євроінтеграції у своїх фракціях» та пояснювати парламентарям важливість оперативного та якісного розгляду законів, необхідних для виконання Угоди про асоціацію і наближення усіх сфер життя українців до стандартів ЄС. Віце-прем’єр-міністр запропонував уповноважити окремих людей як з боку комітету, так і з боку своєї служби для координації спільної роботи.

За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, наразі 67 законопроектів є пріоритетними і потребують термінового опрацювання Урядовим офісом з тим, щоб розглянути їх разом з висновками офісу на найближчому засіданні Комітету. Дмитро Кулеба наголосив на тому, що також необхідна експертиза законопроектів з боку кожного профільного міністерства.

Говорячи про урядово-парламентську взаємодію, він підкреслив, що успіх реалізації Урядом курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію великою мірою залежить від ефективності Парламенту. Чим ефективніший Парламент в ухваленні законодавства, яке створює європейський ринковий та ціннісний простір в України, тим швидше Уряд зможе приступати до їх виконання.

Уряд буде тісно співпрацювати з Парламентом щодо першочергового ухвалення «євроінтеграційних» законів, – Дмитро КулебаУряд буде тісно співпрацювати з Парламентом щодо першочергового ухвалення «євроінтеграційних» законів, – Дмитро Кулеба