06.09.2019 — 14:08

Карантинні рослини – небезпека для людини та довкілля

Амброзія відома всім рослина, яка з’явилася у нас не так давно, але досить добре прижилася. Побачити її можна практично всюди – на узбіччях доріг, берегах ставків і річок та інших не оброблювальних землях.

Період цвітіння амброзії досить довгий – з кінця липня і триває до кінця жовтня. Пилок, що потрапляє в атмосферу від квітучої амброзії, – найбільш агресивний алерген у рослинному світі і регулярно викликає алергію у людей (підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів). Медики називають це амброзійним полінозом або сінною пропасницею. Слід додати, що у цей період від її пилку страждають астматики, у яких загострюються напади бронхіальної астми. З кожним роком людей, що страждають від цієї рослини, стає все більше, тому цей бур’ян віднесений до карантинних рослин.

Також особливу небезпеку для навколишнього середовища становить борщівник Сосновського, насіння якого розноситься вітром, тваринами, птахами і переноситься водою. Він росте на узбіччях, відомчих смугах автомобільних та залізничних шляхів, на сільськогосподарських угіддях, на узбіччях польових доріг, каналів, ярів, балок, заплавах річок і струмків, необроблюваних землях, пустирях, сміттєзвалищах, присадибних і дачних ділянках, узбіччях лісів, садах та у населених пунктах.

Рослина небезпечна і для людини, оскільки тканини борщівника містять фурокумарини, які під час контакту зі шкірою провокують важкі, подібні до опіків, дерматити. Як правило, на уражених ділянках шкіри виникає опік другого ступеня (пухирі, заповнені рідиною). Культивований  борщівник Сосновського втратив ознаки культурної рослини й росте та поширюється стихійно. Це поширення потрібно обмежувати.

Враховуючи велику шкоду амброзії полинолистої та борщівника Сосновського, як для довкілля, так і для здоров’я людей, боротьба з ними є одним з найважливіших завдань всіх громадян!

Тому на території області діє Програма боротьби з амброзією полинолистою та іншими бур’янами у Хмельницькій області на 2018-2022 роки, затверджена рішенням Хмельницької обласної ради від 14.06.2018 року № 39-19/2018.

Метою Програми є проведення комплексу заходів із локалізації та ліквідації вогнищ амброзії полинолистої, борщівника Сосновського та інших бур’янів на території Хмельницької області, зменшення кількості випадків захворювань на алергію серед населення, пов’язаних із цвітінням амброзії та борщівника, підвищення ефективності виробництва сільськогосподарської продукції, посилення уваги широких верств населення та громадськості до існуючої проблеми шляхом популяризації знань та роз’яснень щодо шкідливості бур’янів-алергенів, приведення до належного фітосанітарного, екологічного та естетичного стану території області, забезпечення контролю за виконанням та проведенням заходів проти бур’янів підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, посадовими особами та громадянами.

За інформацією Департаменту природних
ресурсів та екології облдержадміністрації