07.06.2016 — 16:43

Обласна влада опікується питанням енергоефективності житла

Проблему енергоефективності обговорили з головами ОСББ . Зініційована зустріч управлінням житлово-комунального господарства облдержадміністрації задля обговорення напрацювань, які мають місце в обласному центрі та подальшого впровадження заходів з енергозбереження у інших містах Хмельниччини.

На засіданні були присутні начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Ігор Ялоха, заступник міського голови Володимир Гончарук, начальник управління житлово-комунального господарства міськради Віктор Чапайда, голови правлінь ОСББ, представники управлінь статистики, соціального захисту та ПАТ «Хмельницькгаз».

смит

У ході зустрічі було розглянуто низку нагальних питань. Зокрема, говорили про переваги та недоліки Програми енергозбереження «Теплий дім», яка передбачає співфінансування 50/50. Наразі у Хмельницькому цією програмою скористався лише один будинок.

Начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Ігор Ялоха вважає, що низький попит на програму «Теплий дім» можна пояснити недосконалістю самої програми. Відтак розпорядженням міського голови було створено робочу групу, яку очолив заступник міського голови Володимир Гончарук. У ході напрацювань робоча група внесла суттєві зміни у програму, врахувала побажання кінцевого споживача – ОСББ, аби програма «Теплий дім» мінімізувала протиріччя і стала доступнішою для багатоквартирних будинків, у яких вже створено ОСББ.

13321835_604116453076610_6445900918633274309_n

Також на зустріч були запрошені представники «Хмельницькгазу», які донесли до голів ОСББ вимоги до проведення перевірок вентиляційних, димових каналів. Визначили за чий рахунок мають здійснюватися такі перевірки тощо. Під час обговорення обидві сторони взяли зобов’язання своєчасно реагувати на ці проблеми. В свою чергу «Хмельницькгаз» пообіцяв, перш ніж переходити до рішучих дій, таких як відключення, проводити належне інформування голів ОСББ.

Крім цього, були порушенні питання пільг та субсидій. Працівники управління соціального захисту розповіли, що головною проблемою залишається невідшкодування коштів за субсидії з держбюджету.

Щодо того, чи потрібно ОСББ звітувати в управління статистики, то питання досі відкрите. Такі зустрічі вкрай необхідні, вони дають змогу спільно розглянути проблеми, перейняти досвід, порадитися, адже ОСББ відносно недавня форма управління багатоквартирними будинками і питань у керівників ОСББ чимало.

13407224_604116269743295_5508020418340310895_n