12.09.2019 — 09:38

На Ізяславщині відкрито другий меморіальний знак пам’яті жертв Холокосту

Друга світова війна, страшна війна минулого століття, пекуча рана, яка досі болить чи не в кожній родині в Україні та світі. Лилися сльози і кров,  палали села і міста.  У ті лиховісні часи гинули не лише воїни, а й  позбавлялись життя тисячі мирних жителів великих та малих міст, сіл та хуторів.

Чорною сторінкою вписано в історію єврейського народу період Холокосту.

З метою вшанування жертв Холокосту та забезпечення того, щоб його жахи ніколи не забувалися, Фонд Цаля Каплуна, який розташований у Сполучених Штатах Америки, зініціював зведення у місцях масових поховань жертв Холокосту в Україні монументів пам’яті. Саме відкриття першого такого монументу 25 жовтня минулого року поблизу села Сошне на території Ізяславського району і започаткувало його практичну реалізацію.

В середу, 11 вересня цього року, в урочищі «Облоги» на південній околиці міста Ізяслав, де 30 серпня 1941 року в роки окупації нацистськими загарбниками було закатовано понад тисячу  громадян єврейської національності, відбулось відкриття другого пам’ятного знаку.

На меморіальний захід зібралося чимало представників єврейських громад із Ізяслава, Хмельницького, Києва, Сполучених Штатів Америки, представників місцевої влади та районної ветеранської організації, жителів та гостей району.

Час відкриття цього монументу припадає на місяць ЕЛУЛ, останній місяць єврейського календаря. Це час самоаналізу та підведення підсумків, час щоб осмислити зроблені вчинки та оцінити духовний ріст, що відбувся впродовж року. Час для підготовки до прийдешніх  Днів трепету – Рош-Ашана (Новий рік) та  Йом-Кіпур (День спокути).

У своєму звернені до присутніх представник Фонду Іосиф Менакер сказав: «Сьогодні від імені TKF – благодійної організації, розташованої в Нью-Йорку, я маю честь відкрити монумент, присвячений понад тисячі євреїв, убитих в 1941 році на цьому місці.  Цих людей було убито тільки через те, що вони були євреями.  Важливість цього монумента і багатьох інших монументів Холокосту, які були і будуть зведені на місці більш ніж 1000 місць розстрілів євреїв на Україні, полягає не лише в увічненні пам’яті загиблих, але і в недопущенні повторення подібної жахливої трагедії в майбутньому. Причому не лише відносно євреїв, але і будь-якої іншої нації, народності або індивідуальної приналежності. Робота із створення і втілення цього монумента стала реальністю завдяки численним пожертвуванням і самовідданій роботі багатьох волонтерів».

До учасників зібрання також звернулися керівники області, району та міста Ізяслав, керівник Українського центру вивчення історії Холокосту (м.Київ), кандидат історичних наук Анатолій Подольський. Від імені єврейських громад України до учасників  меморіального заходу звернулась менеджер Хмельницького благодійного фонду ХЕСЕД-БЕШТ Галина Скрипник.

Звернувся до присутніх і латвійський скульптор, автор пам’ятного знаку Глєб Пантєлєєв: “Скульптура є спробою висловити конфлікт хаосу та гармонії, а гармонія – це праця та зусилля. Нижча, грубо просвердлена частина обеліску розташована у зоні хаосу. Верхня ж символізує гармонію та перемогу розуму.”

Під час меморіального заходу його учасники згадали тих, хто рятував євреїв від нацистів. Це окремою сторінкою записано в історії Холокосту. Національний інститут пам’яті Катастрофи і Героїзму “Яд Вашем” у 1953 році затвердив критерії для отримання почесного звання «Праведник народів світу». Як правило, це цивільні беззбройні жителі окупованих територій: люди похилого віку, діти, жінки. Часто євреїв переховували великі сім’ї. Серед тих, хто отримав звання «Праведник народів світу»  українці, росіяни, поляки, білоруси, татари, вірмени, греки й німці.

У цьому переліку є і представники Ізяславщини: Фінкель (Якубовська) Марія, Кроповенський Михайло, Свешникова Євгенія, Корнелюк Іван, Коренлюк Ганна, Корнелюк Георгій, Радаєва (Корнелюк) Галина,  Моісєєв Іван, Зубрицька Наталія, Демус Броніслава, Никитенок (Демус) Галина, Соловйова Домінікія.

В народі кажуть – людина живе доти, доки про неї пам’ятають – нехай же наша пам’ять про жертв Другої світової війни, про жертви Холокосту буде вічною. Усі присутні вшанувати їх світлу пам’ять хвилиною мовчання.

За всіма відомими та невідомими безневинними жертвами Холокосту була виголошена поминальна молитва. Її здійснив головний рабин міста Хмельницький Йосиф Тейтельбаум.

На знак вшанування пам’яті усіх жертв Другої світової війни та жертв Холокосту до меморіалу було покладено квіти.

За матеріалами Ізяславської  райдержадміністрації