12.09.2019 — 12:57

300 мільярдів кВт. год електроенергії вироблено Хмельницькою АЕС

Сьогодні, 12 вересня, об 11 год. 00 хв., Хмельницькою АЕС з початку експлуатації вироблено 300 млрд. кВт*год електроенергії. Ураховуючи, що в Україні щороку генерується понад 146 мільярдів кВт*год електроенергії, ХАЕС забезпечила більш ніж дворічну потребу держави в електроенергії.

ВП “Хмельницька АЕС” – найпотужніше підприємство Хмельниччини, яке генерує понад 8% електроенергії в Україні, наповнюючи бюджети всіх рівнів. Зокрема, за 2018 рік ВП ХАЕС сплатив 542,9 млн. грн. в бюджети різних рівнів, з них: 79 млн. грн. – до державного бюджету 40,3 – до обласного, 124,2 млн. грн. – в міський бюджет. ВП ХАЕС, як містоутворююче підприємство, формує основну частину доходів бюджету м. Нетішин.

Тридцять років експлуатації Хмельницької АЕС – це період становлення і випробувань. І звісно, атомникам є чим пишатися. Зокрема, найкращим показником з виробітку електроенергії у 2016 році, який на першому енергоблоці ХАЕС склав 7 618 млн. кВт*год, а також рекордним коефіцієнтом використання встановленої потужності, який  становив 86,7%.

18 липня 2019 року на засіданні Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України з розгляду питання «Про стан виконання робіт з продовження строку експлуатації енергоблока №1 ВП ХАЕС» визнано обґрунтованою можливість безпечної експлуатації енергоблоку в термін до наступної періодичної переоцінки безпеки енергоблока №1 ВП «Хмельницька АЕС» – до 13 грудня 2028 року.

23 липня 2019 року ДІЯРУ видана ліцензія ДП «НАЕК «Енергоатом» ЕО №000220 на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки енергоблока № 1 ВП «Хмельницька АЕС».

Важливі стратегічні завдання нашої держави покладені на другий енергоблок ХАЕС. Зокрема, він є частиною глобального проекту «Енергетичний міст «Україна-ЄС». Проект передбачає збільшення пропускної спроможності міждержавних ліній електропередач; організацію довгострокового експорту електроенергії, виробленої на енергоблоці №2 Хмельницької АЕС; залучення інвестицій у будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС, а також підготовку Об’єднаної енергосистеми України до інтеграції з європейською енергосистемою ENTSO-E. Реалізація цього проекту дозволить використовувати потужності українських АЕС без обмежень.

Майданчик Хмельницької АЕС залишається найбільш перспективним для розширення одного з найбільш технологічних і наукомістких  енергетичних секторів з огляду на майбуття української атомної енергетики.

Детальніше: www.xaec.org.ua , www.perspekt.org.ua, www.facebook.com/khnpp

За матеріалами Інформаційного центру ВП ХАЕС