12.09.2019 — 16:06

Підписано Меморандум між благодійним Фондом Цаля Каплуна (США) та місцевими органами влади Ізяславщини

12 вересня відбулася урочиста церемонія підписання Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між благодійним Фондом Цаля Каплуна (США), Ізяславською районною державною адміністрацією, Ізяславською районною радою, Ізяславською міською радою.

Розпочався захід із перегляду документального фільму «Soshne Forest Massacre» (режисери Evgeny Litо та Leonid Vayn, New York, 2019). Фільм розповідає про відкриття  у жовтні 2018 року меморіального знаку жертвам Холокосту, встановленого на місці масового розстрілу нацистами євреїв у 1942 році  поблизу села Сошне Ізяславського району.

Представник Фонду Цаля Каплуна (США) Іосіф Менакер ознайомив присутніх із основними напрямками Фонду Цаля Каплуна та планами щодо діяльності створеного за підтримки влади Ізяславщини регіонального Центру дослідження історії Холокосту. Він також передав до Ізяславського районного історико-краєзнавчого музею залишки особистих речей розстріляних євреїв міста Ізяслав у серпні 1941 року в урочищі «Облоги». Тоді нацистськими окупантами було знищено майже тисячу мирних жителів: дітей, жінок, людей похилого віку. Речі були випадково знайдені під час спорудження монументу, відкритого напередодні підписання Меморандуму 11 вересня поточного року.

Від імені керівника Українського центру дослідження історії Холокосту (м.Київ) Анатолія Подольського пристунім на заході керівникам Ізяславського районного історико-краєзнавчого музею, Ізяславської  районної бібліотеки,  музеїв, що діють на базі закладів освіти Ізяславського району було передано комплекти книг з історії Холокосту.

Завершився захід власне підписанням самого Меморандуму  представником Фонду Цаля Каплуна (США) Іосіфом Менакером, заступником голови районної державної адміністрації Володимиром Левченком, головою районної ради Сергієм Шлегелем, Ізяславським міським головою Валентиною Корнійчук.

Відповідно до Меморандуму в Ізяславському районі створюється регіональний центр вивчення історії Холокосту. Сторони, що підписали меморандум, вирішили надати посильну матеріальну, ресурсну та методологічну допомогу в його діяльності.

Допомогу в діяльності Регіонального центру зголосився надати й Український центр вивчення історії Холокосту (місто Київ).

По закінченні церемонії підписання всі  учасники заходу зробили світлину на згадку про без заперечень історичну для Ізяславщини подію.

За інформацією Ізяславської райдержадміністрації