13.09.2019 — 13:00

Самчиківський розпис включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Самобутній яскравий колорит народного мистецтва Хмельниччини передається з покоління у покоління не лишень у народних піснях, переказах, обрядових дійствах, танцях, а й у творчих доробках подільських майстрів та умільців. І одне з чільних місць належить майстрам самчиківського розпису, які ось уже не одне десятиліття працюють у с.Самчики, що у Старокостянтинівському районі, створюючи унікальні орнаментальні панно, картини, замальовки. Днями стало відомо, що наказом Міністерства культури  України від 4 липня 2019 року №510 самчиківський розпис включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Ця звістка надто порадувала не тільки майстрів даного розпису, а й всіх шанувальників народного мистецтва.

Глибинне вивчення і поєднання історії, орнаментики, кольорових гам, символіки подолян і волинян – це саме те, чим займається вже не одне покоління самчиківців. Ще здавна в окремих селах південно-східної Волині, що межували з Поділлям, а особливо у селі Самчики, майстри розмальовували свої оселі рослинними візерунками, які вважались оберегами. Але з часом традиція розпису майже зникла і відродилась лише у шістдесятих роках минулого століття завдяки відомому на Хмельниччині і далеко за її межами етнографу, художнику, майстру народного мистецтва Олександру Матвійовичу Пажимському – заслуженому майстру народної творчості України, який зі своїми однодумцями і соратниками створив у Самчиках дитячу школу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва і дав друге дихання самчиківці.

Сьогодні самчиківським орнаментом розписані хати, зупинки громадського транспорту, навчальні заклади не лишень у Хмельницькій області. Ним зацікавились відомі майстри та художники, пересічні громадяни всієї України. Основам його навчають дітей в школах. Видано плакати, календарі та листівки, створено декоративні тарілі.

Хмельницький обласний науково-методичний центр культури і мистецтва – є одним з тих закладів, хто сьогодні сприяє популяризації цього справді унікального виду мистецтва і робить все можливе, аби даний елемент національної культури України було включено до Всесвітнього переліку елементів нематеріальної культурно спадщини ЮНЕСКО. Планується видання навчально-методичного посібника «Самчиківський розпис», авторами якого є Таїсія Стан – заступник директора обласного науково-методичного центру культури і мистецтва, заслужений працівник культури України та Віктор Раковський – директор Самчиківської дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, майстер самчиківського розпису.