13.09.2019 — 15:07

Лісівничий тиждень в закладах освіти Шепетівщини

Відповідно до рішень колегії Державного агентства лісових ресурсів України лісогосподарські підприємства Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства оголосили проведення 09-15 вересня 2019 року лісівничого тижня, до участі в якому протягом цих днів активно долучили педагогів і учнівські колективи місцевих закладів освіти, органи самоврядування та громадськість, максимально привернувши увагу територіальних громад Хмельниччини до проблем охорони, захисту і збереження лісів рідного краю.

Заходи Тижня приурочувалися до професійного свята – Дня працівника лісу, який щорічно відзначають в третю неділю вересня працівники лісового господарства, лісової, деревообробної та целюлозно-паперової промисловості України, а в цьому році – 15 вересня.

В переліку спільних заходів було передбачено:

– Прес-конференція керівника Держлісгоспу для місцевих ЗМІ;

– Фотовиставка на лісівничу тематику у закладах освіти, громадських місцях та підсумкова фотовиставка в приміщенні лісгоспу;

– Дитячі конкурси малюнків і фото на лісівничу тематику з відзначенням їх кращих учасників та переможців;

– Озеленення закладів загальної середньої та позашкільної освіти, дитячих садочків, інших соціальних об’єктів;

– Виставки-продажі товарів народного споживання, недеревних лісових продуктів;

– Виїзні засідання з представниками ОТГ та органами місцевої влади, виїзні тури «Стань лісівником».

– Зустрічі з учнями і вихованцями закладів освіти (учнівські лісництва, гуртки юних лісівників, «зелені патрулі») та тематичні уроки, заняття й лекції для них і їх педагогів. Презентації навчальної літератури на лісознавчу, лісогосподарську і природоохоронну тематику.

Яскравим прикладом цікавого й змістовного проведення заходів Тижня і ефективного співробітництва лісівників з освітянами є Державне підприємство «Шепетівське лісове господарство», дирекція якого та працівники колективу щоденно проводили комплекс заходів, рекомендованих Державним агентством лісових ресурсів України, Хмельницьким ОУЛМГ та Департаментом освіти і науки Хмельницької ОДА, приділяючи значну увагу співпраці з дирекціями й педколективами закладів освіти Шепетівщини, а особливо тим школам, де під патронатом лісгоспу діють учнівські лісництва та гуртки юних лісівників.

Згідно з наміченим планом заходів Тижня, відбулися зустрічі з юними лісівниками шкільних учнівських лісництв директора лісгоспу Сасюка В.М.

Володимир Михайлович разом з інженером лісових культур Кирильчук А.О. відвідав учнівські лісництва «Барвінок» (Шепетівська ЗОШ №4) та «Юнацька варта» (Шепетівський НВК №3), де поспілкувався з їх вихованцями про важливість лісу в житті людини та участі школярів у збереженні лісових багатств рідного краю для сьогодення і прийдешніх поколінь.

Під час зустрічі він презентував їм книгу «Юні лісівники – майбутні господарі лісів Батьківщини», яку написав їх земляк, керівник зразкового учнівського лісництва «Пліщинське» М.А. Зведенюк. Даруючи школам примірники книги, Володимир Михайлович висловив надію, що цей навчально-методичний посібник стане настільною книгою керівників гуртків та полегшить роботу для педагогів – керівників учнівських лісництв.

Варто відзначити, що на шкільних лінійках лісівники Державного підприємства «Шепетівське лісове господарство» урочисто вручили цю книгу усім школам, де діють учнівські лісництва і гуртки юних лісівників.

Відповідно до підсумків лісівничого тижня, який переконливо показав важливість пропагування знань про ліс і його охорону, захист та лісогосподарської справи в громадському середовищі і, особливо, серед неповнолітніх, будуть відзначені організаторами всі його активні учасники та переможці конкурсів.

Олена Зотова, методист Хмельницького ОЕНЦУМ.