17.09.2019 — 13:07

Відбулося чергове засідання регіональної ради професійної освіти

16 вересня відбулося чергове засідання регіональної ради професійної освіти (стейкхолдерів). Провела засідання заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина. Окрім членів ради, до участі в заході були запрошені керівники закладів професійно-технічної освіти області.

Метою зібрання був розгляд питання щодо коригування затверджених раніше показників регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів у закладах професійно-технічної освіти у 2019 році по окремих закладах ПТО м.Хмельницького.

Як зазначили представники Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, за окремими спеціальностями кількість бажаючих отримати робітничу професію виявилась більшою, ніж прогнозована. Тому керівники навчальних закладів звернулися з проханням збільшити регіональне замовлення.  Тетяна Дупляк, заступник директора Департаменту, зауважила, що діти хочуть опановувати професії, які наразі є актуальними й затребуваними, а збільшення може бути реалізоване за рахунок розширення навчальних груп з 25 до 30 учнів.

Оскільки всі ці заклади ПТО розміщені у Хмельницькому та фінансування навчання здійснюється із міського бюджету, члени комісії обговорили можливість збільшення замовлення із заступником Хмельницького міського голови Володимиром Гончаруком. Посадовець зауважив, що наразі за захищеними статтями міський бюджет має досить відчутний дефіцит, тому для додаткових виплат немає відповідного ресурсу. Таким чином він запропонував розглянути можливість перерозподілу замовлення в межах затвердженого, тобто скоротити його по спеціальностях, де не змогли набрати необхідну кількість учнів.

Світлана Павлишина підтримала таку думку та зазначила, що незважаючи на продовження терміну набору на навчання до 1 жовтня, уже зараз зрозуміло, що в окремих групах є недобір.

“Чекати, раптом хтось ще надумає туди вступити, недоцільно. Особливо враховуючи те, що за іншими спеціальностями уже є реальні люди, які виявили бажання опановувати професію. Тут ми маємо справу уже не з прогнозними цифрами, за кожною цифрою вже стоїть доля молодої людини. Тому маємо зробити все від нас залежне, аби дати їм можливість знайти своє місце в житті,” – наголосила заступниця.

Члени комісії доручили представникам Департаменту освіти і науки ОДА проаналізувати можливість перерозподілу та домовилися, що остаточне рішення прийматимуть на основі отриманих даних.