20.09.2019 — 17:04

Розпочав роботу Open Data Forum 2019 – головна подія у сфері відкритих даних в Україні

Open Data Forum – щорічна всеукраїнська подія, що втретє об’єднує представників центральної та міської влади, українських та міжнародних експертів, громадських активістів та стартап спільноту навколо теми розвитку та застосування відкритих даних в Україні.

Метою Форуму є створення платформи для спільного пошуку можливостей ефективного використання соціально-економічного потенціалу відкритих даних й обговорення трендів та інновацій у міжнародній практиці застосування даних на користь розвитку локальних спільнот.

Як свідчить міжнародний та український досвід, відкриття даних стимулює створення нових послуг і розвиває індустрію власних програмних продуктів, поліпшує взаємодію суспільства і держави, а також підвищує прозорість діяльності та довіру до органів влади.

Фокус цьогорічного Форуму – Україна на шляху до економіки даних.

Відкриваючи Форум, Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров окреслив основні напрямки діяльності міністерства. Він зазначив, що мета команди Мінцифри – вивести Україну у ТОП-3 країн за ступенем відкритості даних за три роки.

Посадовець відзначив, що Open Data Forum та Open Data Challenge – наразі найбільш успішні проєкти у сфері цифровізації, і Мінцифра робитиме усе можливе, щоб надалі про Open Data Challenge дізнались якомога більше людей, а в Україні побільшало бізнес-проєктів на основі відкритих даних.

Михайло Федоров наголосив, що антикорупційні проєкти, що створюються завдяки відкриттю даних, мають особливу цінність для українського суспільства та оновлення влади, і держава повинна відкривати ще більше даних, усі причетні органи влади мають сумлінно виконувати Постанову КМУ № 835.

Під час свого виступу на форумі перший заступник Міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб також приділив особливу увагу Постанові № 835, адже це – основний документ у галузі відкритих даних. Постанова була втретє оновлена кілька місяців тому і містить майже 900 обов’язкових для відкриття наборів даних. Але, незважаючи на чіткі вимоги Постанови, деякі державні органи не поспішають їх виконувати. Наразі стан виконання Постанови – лише 43%. І це питання буде винесено на засідання Уряду найближчим часом, запевнив посадовець.

Сьогодні відбудеться нагородження переможців Open Data Awards за відкриття даних серед державних органів та які бізнес-проєкти у цій сфері стануть найкращими цього року.

На учасників форуму чекають цікаві панельні дискусії, зустрічі з експертами міжнародного рівня. Обговорюватимуть  перспективи цифрової економіки, вплив штучного інтелекту на розвиток економіки даних, формування державної політики на основі даних, як саме відкриті дані впливають на розвиток міст та багато інших важливих питань.

Подія організована Державним агентством з питань електронного урядування України в партнерстві з USAID/UK aid проектом «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS», що реалізовується Фондом Євразія.

За матеріалами Міністерства цифрової трансформації України
та проекту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність
у держуправлінні та послугах