09.06.2016 — 12:55

На порядку денному – реформа децентралізації

У середу, 8 червня, в Ізяславі відбулася нарада з питань об’єднання територіальних громад, яке відбувається в рамках проведення адміністративно-територіальної реформи. В нараді взяли участь голова Ізяславської райдержадміністрації Борис Яцков, голова районної ради Сергій Шлегель, міський та сільські голови, депутати районної ради. Серед учасників наради були і виконавчий директор асоціації міст Хмельницької області  Петро Калинюк, експерт з бюджетних питань офісу реформ з питань децентралізації в Хмельницькій області Інна Білик, голова Летичівської об’єднаної територіальної громади Ігор Тисячний та керуюча справами виконкому Летичівскої селищної ради Галина Андрушко.

SAM_6131

Розпочалася нарада з вручення сертифіката за участь в проекті ЄС ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Білгородській громадській організації «Надія».

Після цього присутні перейшли до обговорення основного питання порядку денного.

Першим до слова було запрошено виконавчого директора асоціації міст Хмельниччини Петра Калинюка. Він повідомив, що в області утворено 22 об’єднані територіальні громади. І хоча перспективним планом передбачено утворення 54 громад, та все ж цей показник є одним з кращих в Україні. Петро Михайлович наголосив на важливості проведення цієї реформи.

Експерт з бюджетних питань офісу реформ Інна Білик у своєму виступі зазначила, що об’єднані громади отримають ресурс для розвитку, і ті, хто зробить це першим, матимуть більше переваг. Це гарантує додаткові стимули з боку держави і міжнародних фондів. Також доповідач розповіла і про інші переваги об’єднання. Також вона поінформувала, що в офісі реформ завжди готові надати будь-які експертні консультації, проводяться зустрічі з фахівцями з Хорватії, Польщі та інших країн, де подібні реформи дали позитивний результат.

SAM_6129

Про практичний досвід в утворенні об’єднаної громади, про перші кроки та здобутки розповів голова Летичівської ОТГ Ігор Тисячний. Зазначимо, що в Летичівському районі утворено дві громади – Летичівську і Меджибізьку. Про план соціально-економічного розвитку Летичівської громади проінформувала керуюча справами виконкому місцевої селищної ради Галина Андрушко.

Впродовж наради прозвучало чимало запитань до гостей, також звучали побажання і критичні зауваження. Насамкінець, було вирішено до 21 червня провести ряд зустрічей представників асоціації міст України та фахівців офісу реформ з жителями громад Ізяславського району.