09.06.2016 — 16:12

На Хмельницькій АЕС проведено навчання в рамках співпраці в сфері ядерної безпеки з Європейською комісією

IMG_4716З 7 по 9 червня поточного року на Хмельницькій АЕС було проведено навчання з розробки та впровадження стратегії технічного обслуговування, орієнтованої на надійність. Навчання здійснювалося згідно з проектом програми співпраці з Європейською комісією «Інструмент співробітництва в сфері ядерної безпеки». Даний захід проходив за участі експертів компанії AREVA, представників Енергоатому, відокремлених підрозділів Атомремонтсервіс (АРС), ХАЕС, РАЕС, ЗАЕС, ЮУ АЕС.

Хмельницьку АЕС обрано в якості пілотної станції для даного підпроекту, на проммайданчику якої буде впроваджено вдосконалену стратегію технічного обслуговування, орієнтовану на надійність. В подальшому результати підпроекту будуть поширені на всі АЕС України.

Вдосконалена стратегія технічного обслуговування сприятиме визначенню оптимального режиму ремонту; підвищенню надійності обладнання станції; запобіганню відмов конструкцій, систем і елементів, важливих для безпеки; зниженню необґрунтованих дозових навантажень на ремонтний персонал станції. В комплексі, всі заходи спрямовані на підвищення ядерної безпеки на АЕС України.

За словами начальника відділу планування і проведення ремонту ВП ХАЕС Івана Микитенка, навчання з розробки та впровадження стратегії технічного обслуговування, орієнтованої на надійність в рамках співпраці з Єврокомісією, на енергетичному підприємстві проходять не вперше. «Впровадження кращого європейського і міжнародного досвіду з культури експлуатаційної безпеки для АЕС головна мета проекту»,- зауважив керівник підрозділу.

Навчання передбачає обговорення і перегляд підходів до ремонтної стратегії, заснованих на кращих міжнародних практиках, що сприятиме підвищенню працездатності і надійності обладнання та ядерної безпеки на АЕС України в цілому.

За матеріалами інформаційного центру ВП “Хмельницька АЕС”